MOBILBAKTERIER: Ni av ti sier de vasker hendene etter dobesøk. Likevel fant forskere i en fersk studie bakterier på ni av ti mobiltelefoner. Illustrasjonsfoto: COLOURBOX
MOBILBAKTERIER: Ni av ti sier de vasker hendene etter dobesøk. Likevel fant forskere i en fersk studie bakterier på ni av ti mobiltelefoner. Illustrasjonsfoto: COLOURBOXVis mer

Én av seks har farlige tarmbakterier på mobilen

Årsaken er at folk slurver med håndvasken etter dobesøk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en ny studie påviser britiske forskere at én av seks har mobiltelefonen full av tarmbakterier.

Ekspertene mener at den mest sannsynlig årsaken til at så mange mobiltelefoner mylderer av potensielt farlige bakterier, er at folk ikke vasker hendene etter de har vært på do.

- Å vaske hendene er så enkelt. Samtidig er det ingen tvil om at det redder liv, sier doktor Ron Cutler, som står bak studien sammen med forskere fra London School of Hygiene & Tropical Medicine ved University of London, ifølge Expressen.

Livsfarlige bakterier På hver fjerde telefon oppdaget forskerne gule stafylokokker, som kan forårsake potensielt livstruende infeksjoner.

På én av fire mobiler og hender ble den farlige tarmbakterien E. coli funnet.

I Norge har det vært flere alvorlige E. coli-utbrudd de siste årene. I 2006  ble 18 personer smittet, et barn døde, etter å ha spist infisert morrpølse. I 2009 døde en toåring etter at fire barn ble smittet.

Ljuger om egen hygiene Studien avdekker også at folk har en tendens til å ljuge realtivt blankt om hvilke vaner de har når de går på do.

Selv om 95 prosent svarte at de vasket hendene med såpe, ble det likevel påvist bakterier på ni av ti telefoner. Samtidig ble hendene til deltakerne i studien også undersøkt, og åtte av ti hadde bakterieskitne hender.

- Vi har funnet en direkte link mellom hvor skitne folk er på hendene, og hvor skitten mobiletelefonen deres er. Om folk bare vasker seg skikkelig, så forsvinner den linken, sier Cutler.

Seiglivede bakterier Ifølge studien overlever bakteriene på telefonen fordi oveflaten er hard og ren, og varmes opp når den brukes. Fra telefonen kan bakteriene smitte tilbake til hendene, eller til andre som låner mobilen.

Du kan være ille ute dersom mobilbakteriene infiserer rifter eller sår i ansiktet

- Denne studien påviser at en del folk fortsatt ikke vasker hendene sine skikkelig, særlig etter de har vært på do. Jeg håper tanke på å ha E. coli-bakterier på hendene og mobilen overbeviser dem om å vaske seg ordentlig, sier doktor Val Curtis, hygieneekspert og kampanjeleder for den britiske delen av Global Handwashing Day.

Studien ble sluppet i forbindelse med lørdagens markering av den internasjonale håndvaskdagen, som ble startet i Stockholm i 2008, og markeres 15. oktober hvert år.