Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Én av sju branner er påsatt

Brannvernforeningen frykter høye mørketall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) utarbeider hvert år brann- og uhellsstatistikk for å gi et bilde av skadeutviklingen innenfor områder som er regulert av Brann- og eksplosjonsvernloven og Tilsynsloven for elektriske anlegg og elektrisk utstyr.

Av statistikken, som ble lagt fram i dag, går det fram at 14 prosent av samtlige branner i fjor var påsatte.

- Dette er en moderat økning fra tidligere år, men vi frykter at antall påsatte branner i realiteten er enda høyere. 20 prosent av norske branner står oppført med ukjent årsak. Vi tror det er påsatte branner blant disse, sier direktør Dagfinn Kalheim i Brannvernforeningen til Dagbladet.no.

- Brannvernforeningen i Sverige regner at én av fire svenske branner er påsatte, opplyser han.

- Bedre etterforskning

Kalheim tror bedre brannetterforskning er veien å gå for å få ned antall påsatte branner.

- Politiet er ikke gode nok i sin brannetterforskning. Spesielt i grisgrendte strøk skorter det på kompetanse og erfaring. Hvis brannetterforskningen i Norge ble bedre, ville vi få større kompetanse i forhold til hvordan vi bør forebygge dette problemet, sier Kalheim.

Høye dødstall

FARLIG ØKNING: Brann- og uhellsstatistikken for 2005 viser at 12 flere døde i brann i fjor enn i 2004. Alle kom uskadet fra brannen på bildet som skjedde i Sarpsborg i år 2000. Foto: John T. Pedersen
FARLIG ØKNING: Brann- og uhellsstatistikken for 2005 viser at 12 flere døde i brann i fjor enn i 2004. Alle kom uskadet fra brannen på bildet som skjedde i Sarpsborg i år 2000. Foto: John T. Pedersen Vis mer

Utdrag fra den ferske DSB-rapporten viser en økning på fire prosent i antall utrykninger til brann i bygninger sett i forhold til 2004. 67 personer omkom i 62 dødsbranner i 2005. Dette er 12 flere enn i 2004. Blant de omkomne var tre barn, 23 kvinner og 41 menn. 55 av de døde omkom i boligbranner.

- Selv om det over de siste ti årene har vært en positiv utvikling hvor antall bygningsbranner har gått ned, er antallet dødsbranner stigende. Andelen omkomne over 67 år er økende. Utviklingen i samfunnet hvor flere bor lengre i egen bolig i stedet for institusjon antas å være medvirkende til dette, sier avdelingsdirektør Tor Suhrke i DSB.

I alt rykket brannvesenet ut til 2766 bygningsbranner i fjor. Statistikken avslører en brannøkning i boliger, driftsbygninger og innenfor varehandelen og innenfor helse- og sosialtjenesten. Industrien, hotell- og restaurantvirksomheten og skolene hadde færre branner i fjor enn tidligere år.

- Frykter nytt rekordår

Brannvernforeningen frykter at 2006 skal bli et nytt rekordår for omkomne i brann.

- Det ligger dessverre an til det. Medio juli har 38 nordmenn omkommet i brann. På samme tid i fjor, hadde vi 33 omkomne. Det går i helt gal retning, sier Kalheim.

Direktøren i Brannvernforeningen mener de dystre tallene henger sammen med en politisk vilje som sier at eldre skal bo hjemme lengst mulig.

- Folk over 70 år har fire ganger så høy risiko for å dø i brann. Allerede i år 2001 advarte vi mot dette. Politikerne burde ha visst at denne negative utviklingen ville komme, sier Kalheim.

image: Én av sju branner er påsatt

Elektrisk årsak

Ifølge statistikken var14 prosent av brannene i fjor påsatt, 23 prosent forårsaket av bar ild og 36 prosent skyldtes elektrisk feil eller feil bruk av elektrisk utstyr.

Årets nyttårsfeiring hadde flere ofre enn foregående år. Til sammen 153 personskader ble registrert i forbindelse med fyrverkeri under nyttårsfeiringen 2005-2006. Det er 35 flere skader enn under nyttårsfeiringen 2004-2005. 23 bygningsbranner ble også rapportert å være forårsaket av fyrverkeri.

Det ble også rapportert om 57 elulykker med personskade. To av disse ulykkene resulterte i dødsfall.

- Nivået på ulykker som skyldes berøring med elektrisitet er på samme nivå som gjennomsnittet for de seneste ti år, sier Suhrke i DSB.

BEKYMRET: Direktør Dagfinn Kalheim i Brannvernforeningen liker ikke at vi går mot nok et rekordår hva gjelder omkomne i brann.