Ny forskning i Japan:

Én av ti 30-åringer er jomfru

- Et sosioøkonomisk problem, mener forsker.

MINDRE SEX: Japan får stadig flere eldre jomfruer. Foto:Rex Shutterstock, Mood Board/rex
MINDRE SEX: Japan får stadig flere eldre jomfruer. Foto:Rex Shutterstock, Mood Board/rex Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ifølge nytt studie har én av ti heteroseksuelle japanere i 30-åra ingen seksuell erfaring. Studiet baserer seg på sju runder med nasjonale spørreundersøkelser mellom 1987 og 2015, som viser at andelen japanske jomfruer er økende.

Blant kvinner mellom 35 og 39 år, har andelen jomfruer økt fra fire prosent i 1992, til 8,9 prosent i 2015. For menn hadde tilsvarende andel økt fra 5,5 prosent til 9,5 prosent.

Studiet konkluderte med at arbeidsløshet, deltidsansettelse og lavt inntekt var assosiert med seksuell uerfarenhet blant heteroseksuelle menn, men at mer forskning måtte til for å undersøke hvilke konsekvenser dette ville ha for demografien og folkehelsa.

Sosioøkonomisk årsak

- Selv om det blir ganske komplekst å diskutere årsaken til at noen har seksuell erfaring mens andre forblir jomfruer, viser vi at heteroseksuell uerfarenhet i hvert fall delvis er et sosioøkonomisk problem for menn, sier Cyrus Ghaznavi, en av forskerne bak studiet til The Independent.

Ghaznavi forteller at det var større sjanse for at menn hadde hatt samleie dersom de hadde fast fulltidsjobb og bodde i byer med mer enn én million innbyggere.

Kvinner med lav inntekt hadde derimot større sannsynlighet for å ha vært seksuelt aktive enn menn som tjente tilsvarende. Forskerne mener dette skyldes at det er større sannsynlighet for at gifte kvinner har sex og er husmødre uten lønn.

- Et folkehelseproblem

- Hvis vi anser sex som viktig for både livskvalitet og folkehelse burde vi anse ufrivillig seksuell inaktivitet som et potensielt folkehelseproblem som burde få mer oppmerksomhet, sier Dr. Peter Ueda, en av de andre forskerne bak studiet til Newsweek.

Han understreker likevel at studiet er begrenset ettersom resultatet er avhengig av at deltakerne var ærlig om egen seksuell erfaring. I tillegg ekskluderer resultatene data fra homofile.

Ikke tilsvarende i Norge

I Norge finner ikke samme statistikk som i Japan. Her til lands debuterer de aller fleste rundt medianalderen, som er 17 år for jenter, og 17,9 år for gutter. Kun rundt tre til fire prosent har ikke debutert seksuelt fra 20 års alder og oppover, forteller Bente Træen, professor i helsepsykologi.

SEXEKSPERT: Bente Træen er professor i helsepsykologi ved Universitetet i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones
SEXEKSPERT: Bente Træen er professor i helsepsykologi ved Universitetet i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Disse få prosentene avstår enten bevisst fra sex av ideologiske grunner, de lider av psykiske eller fysiske funksjonshemninger eller tilhører en gruppe som ikke klarer å lese seksuelle koder, forteller hun.

Søker trygghet

Selv om få debuterer seint i Norge, forteller sexolog Bianca Schmidt at færre Oslo-ungdommer har sex på videregående nå enn før. Rus og alkohol følger samme trend.

- Ungdom i dag opplever et mye større press, med høye forventninger, store mengder med informasjonsflyt og sosiale medier. Dette bidrar til at færre ungdommer føler behov for å gjøre opprør, og søker heller en trygg havn og avstår derfor lenger fra sex.

SEXOLOG: Bianca Schmidt er gestaltterapeut, samlivsterapeut og sexolog. Foto: Privat
SEXOLOG: Bianca Schmidt er gestaltterapeut, samlivsterapeut og sexolog. Foto: Privat Vis mer

Schmidt understreker at dette er snakk om mennesker som debuterer seinere i tenåra, og at det er noe helt annet med mennesker som av ulike grunner venter helt til 30-åra med å debutere.

- Det kan være problematisk at noen er ufrivillig jomfru langt ut i voksen alder fordi de ofte sliter med mange andre utfordringer, som lav selvfølelse og mangel på tilhørighet, sier hun.

Kan bli syk

Esben Esther Pirelli Benestad, lege og professor i sexologi, er enig med Ueda om det kan bli problematisk at så mange mennesker i voksen alder ikke har noen seksuell erfaring.

- Den generelle, statistiske tendensen er at mennesker i parforhold opplever livet som bedre enn de som ikke har en slik relasjon. Mange av de av oss som er alene opplever ensomhet, sier han.

LEGE: Esben Esther Pirelli Benestad mener teknologi kan muligens bidra til at flere debuterer senere. - Det er tenkelig at alle våre duppeditter holder oss borte fra hverandre, slik at vi blir fremmede og tilsvarende hjelpeløse, sier han. Foto: Rune Udal
LEGE: Esben Esther Pirelli Benestad mener teknologi kan muligens bidra til at flere debuterer senere. - Det er tenkelig at alle våre duppeditter holder oss borte fra hverandre, slik at vi blir fremmede og tilsvarende hjelpeløse, sier han. Foto: Rune Udal Vis mer

Benestad mener sex har en betydelig effekt på helse og livslengde.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer