Én av ti fikk karakteren 1 på grunnskolen

Nesten 7000 elever.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

6.779 elever eller 9,7 prosent, gikk i fjor ut av grunnskolen med karakteren 1 eller «ikke vurdert» i ett eller flere fag, skriver VG.

Likevel gikk 90 prosent av disse direkte videre til videregående opplæring.

Stadig flere får den aller laveste karakteren, viser tall som Stortingets utredningsseksjon har utarbeidet. Mens det i skoleåret 2010/2011 var 7,5 prosent som hadde karakteren 1 eller som ikke var vurdert, var det 8,2 prosent i 2011/2012 og 9,7 prosent i 2013/2014.

Tallene inkluderer ikke de 13 prosent av elevene som var fritatt i ett eller flere fag.

- Økningen i antall elever som forlater grunnskolen uten tilstrekkelig faglig grunnlag for å ta fatt på videregående utdanning er urovekkende, sier Høyres medlem i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen Kent Gudmundsen til VG.

Han mener samtlige skolepolitikere de siste årene bør ta innover seg at samfunnet ikke har maktet å gi disse elevene et tilpasset opplegg verken i grunnskolen eller etterpå, og mener grunnskolenes avlevering av elever med karakteren 1 eller ingenting, ikke kan fortsette lenger.

- Kommunene må ta ansvar for å sikre ungdommene fullført ungdomsskole før disse sendes videre til videregående opplæring, sier han.

Ingen stryker på ungdomsskolen, men karakteren 1 betyr at eleven «har svært lav kompetanse i faget», ifølge forskrift til Opplæringsloven.

(NTB)


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer