Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Én av ti jenter har blitt presset til sex

- Dette er skremmende høye tall, sier forsker.

REAGERER: NTNU-forskerne Leif Edward Ottesen Kennair (bildet) og Mons Bendixen står for undersøkelsen, som er den første kartleggingen som er gjort av seksuell trakassering på videregående skoler i Norge. Foto: Ole Morten Melgård / Dagbladet
REAGERER: NTNU-forskerne Leif Edward Ottesen Kennair (bildet) og Mons Bendixen står for undersøkelsen, som er den første kartleggingen som er gjort av seksuell trakassering på videregående skoler i Norge. Foto: Ole Morten Melgård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Én av ti jenter har blitt presset til oralsex eller samleie, viser en omfattende undersøkelse om seksuell trakassering blant elever på videregående skoler i Sør-Trøndelag.

Undersøkelsen viser at også nesten 55 prosent av jentene og over 40 prosent av guttene har blitt utsatt for seksuelle kommentarer om kropp, utseende og privatliv, skriver forskningsmagasinet Gemini.

- Dette er skremmende høye tall, sier NTNU-forsker Leif Edward Ottesen Kennair til NRK.

Han og medforsker Mons Bendixen står for undersøkelsen, som er den første kartleggingen som er gjort av seksuell trakassering på videregående skoler i Norge.

Undersøkelsen fra 2007 viser også at gutter blir seksuelt trakassert både av jenter og av andre gutter. Det var et flertall av gutter som opplevde det som vanlig å bruke homonegative eller seksuelt negative begrep til å omtale andre gutter. Guttene syntes også i større grad enn jentene at det var greit å kalle andre for hore, kuk, homo, lesbe og lignende.

- Trakassering har helt klart helsemessige konsekvenser, som angst, depresjon og dårlig selvbilde, sier Bendixen.

Forskerne, som allerede er i gang med en ny og større undersøkelse om sextrakassering blant videregåendeelever, håper funnene deres blant annet kan lære elevene å signalisere at de er interessert i sex uten å krenke andre.

(NTB)