- Én av to 19-åringer har kjørt i fylla

Men likevel kjører færre ungdom enn eldre med promille, mener trafikkikkerhetsforsker Tore Vaaje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nesten ingen av ungdommene har planlagt å kjøre med promille og det viser seg at det har skjedd spontant, eller at de har følt seg tvunget til å kjøre, sier trafikksikkerhetsforsker Tore Vaaje i Gjensidige NOR Forsikring til Telemarksavisa.

- Men ungdom er oftere innblandet i ulykker med promille enn eldre, kanskje fordi ungdom reagerer mer negativt på alkohol. Utforkjøringer natt til lørdag og søndag hvor ungdom er involvert er nesten alltid promillekjøring, hevder han.

Øvelseskjøring hjelper

Vaaje mener hundre liv kunne ha vært spart hvert år hvis alle trafikanter holdt fartsgrensa, kjørte uten promille og brukte bilbelte.

- Jeg synes tallene er høye. Hvert år omkommer rundt 200 mennesker i bil og halvparten av dem som blir drept bruker ikke belte, påpeker han.

Trafikksikkerhetsforskeren mener øvelseskjøring, som han kaller ledsagerstyrt opplæring (LSO) med unge kan senke tallene.

- Erfaringer fra Sverige viser at med 2000 kilometer med LSO før førerprøven, så synker skadefrekvensen med 30-40 prosent det første året etter førerprøven. Det vi anbefaler er at foreldrene skal være ledsagere, ikke kjørelærere. Hvis alle øvelseskjørte kunne vi kanskje fått 50 personskader mindre i året, sier Vaaje.