Norsk studie om corona:

Én av to eldre fikk seinskader

For første gang har forskere kartlagt seinskader hos eldre seks måneder etter coronasykdom. Studien er norsk, og forskerne bak mener funnene er mer positive enn overskriften skulle tilsi.

CORONA-SEINSKADER: En norsk studie viser at én av to eldre innlagte coronapasienter slet med seinskader seks måneder etter å ha blitt utskrevet. Foto: AFP / NTB
CORONA-SEINSKADER: En norsk studie viser at én av to eldre innlagte coronapasienter slet med seinskader seks måneder etter å ha blitt utskrevet. Foto: AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En ny norsk studie publisert i det internasjonalt anerkjente medisinske tidsskriftet BMC Geriatrics viser at én av to eldre som har vært innlagt med covid-19, fremdeles hadde seinskader seks måneder etter innleggelsen.

Over halvparten av deltakerne i studien, 54 prosent, opplever at livskvaliteten deres er dårligere nå, sammenliknet med tida rett før de ble coronainnlagt.

Dårligere bevegelighet, svekket evne til å foreta dagligdagse gjøremål og mer ubehag og smerte, er blant plagene som nevnes oftest. I tillegg rapporterte to av fem, 43 prosent, om nedsatte kognitive evner.

Studien virker å bekrefte et kjent medisinsk fenomen, samtidig som den også inneholder gledelige nyheter, mener de norske forskerne bak studien.

En av de første

- Hovedbudskapet er at dette bekrefter tall vi kjenner fra tidligere, men at covid-19 kan være en større påkjenning, sier Marte Meyer Walle-Hansen til Dagbladet.

Hun er lege og forsker ved Bærum sykehus' forskningsavdeling og førsteforfatter av den norske studien.

Fra før vet man at mange eldre får en funksjonssvikt etter akutt og/eller alvorlig sykdom, og at rehabilitering etter utskriving er regelen snarere enn unntaket, forteller legen og forskeren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer