Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Én av tre flykter fra den afghanske hæren

Må erstattes av uerfarne rekrutter.

 SOLDATFLUKT:  Hver tredje soldat forlot i fjor den afghanske hæren og må erstattes av uerfarne rekrutter, viser nedslående statistikk fra Pentagon. Foto: Reuters / NTB scanpix
SOLDATFLUKT: Hver tredje soldat forlot i fjor den afghanske hæren og må erstattes av uerfarne rekrutter, viser nedslående statistikk fra Pentagon. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hver tredje soldat forlot i fjor den afghanske regjeringshæren og måtte erstattes av ferske og uerfarne rekrutter.

USA alene har brukt minst 575 milliarder kroner på å bygge opp de afghanske sikkerhetsstyrkene, som etter planen skulle telle 350.000 soldater den dagen amerikanerne forlater landet.

Regjeringshæren teller nå 170.000 soldater, men hver tredje forsvant i 2015 og måtte erstattes, viser tall fra Pentagon.

Tusenvis av soldater deserterte, mens andre unnlot å møte opp etter å ha gjennomgått opplæringen. Mange ble også drept og såret.

Nye rekrutter får et tre måneders treningskurs før de sendes ut i krigen, og en stor del av den afghanske regjeringshæren består derfor av uerfarne soldater.

Uten mat og lønn Amanullah var løytnant og om nødvendig beredt til å ofre livet for å stanse Talibans framrykking i det sørlige Afghanistan, men fikk nok etter 15 måneder.

Etter å ha gått sulten og uten lønn i flere måneder, kastet 28-åringen uniformen og deserterte etter at militærposten hans kom under angrep og han fikk nei på sin bønn om forsterkninger og evakuering av sårede.

Da Taliban-angrepet var over, forlot Amanullah og de gjenlevende soldatene både militærposten og den afghanske regjeringshæren for godt.

- Jeg gikk inn i hæren for å brødfø familien og tjene landet mitt, men dette er et selvmordsoppdrag, sier Amanullah.

Tilbaketrekning For USA og NATO er historier som Amanullahs dårlig nytt. NATO avsluttet sine kampoperasjoner i Afghanistan i 2014, hentet hjem de fleste soldatene og etterlot bare instruktører og rådgivere som skulle trene opp og bistå afghanske styrker.

Amerikanerne så imidlertid hvilken vei det bar, og besluttet i fjor å bremse sin tilbaketrekning. Av frykt for at Taliban skal ta kontroll over hele landet, deltar de fortsatt aktivt i kampen mot opprørerne.

Det høye antallet soldater som hvert år henger av seg uniformen, er et av de mest alvorlige problemene de afghanske sikkerhetsstyrkene står overfor, sier Michael Kugelman ved Woodrow Wilson International Center for Scholars.

- Det øker risikoen for at de afghanske styrkene ikke vil være i stand til å møte det stadig voldsommere opprøret den dagen amerikanske styrker forlater landet for godt, sier han.

Flere drept og såret Øverstkommanderende for de amerikanske styrkene i Afghanistan, general John Campbell, hevdet i oktober at det høye antallet deserteringer først og fremst skyldtes dårlig ledelse og det faktum at soldatene sjelden får fri.

- I enkelte områder har soldatene trolig kjempet sammenhengende i tre år, sa Campbell.

De afghanske styrkene lider også store tap og i fjor ble nesten hver tiende soldat drept eller såret i kamp, i alt 15.800. Det var en økning på 26 prosent fra året før, opplyser NATO-kilder i landet.

Afghanske myndigheter har forsøkt å bremse flukten fra sikkerhetsstyrkene og sikre nyrekruttering ved hjelp av TV-reklamer som viser fornøyde soldater på øvelse, med topp moderne utstyr og velfylte kantiner.

Motløshet Ved fronten er virkeligheten en annen. Der mangler det både soldater og utstyr, offiserene er ofte korrupte og motløsheten rår.

- Det går knapt en dag uten skyting, angrep og veibomber, forteller politimannen Farooq i Helmand-provinsen. Han takket for seg for tre måneder siden.

- Vi ble behandlet som verdiløse og som om det var jobben vår å bli drept, sier han.

Afghanske myndigheter tegner et helt annet bilde av situasjonen, men sier at de jobber for å forbedre situasjonen for medlemmene av sikkerhetsstyrkene.

- Vi er fornøyd med innsatsviljen til politiet og soldatene, sier en talsmann for innenriksdepartementet i Kabul, Sediq Sediqqi.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media