Én av tre norske bedrifter rammet av økokrim

Norske bedrifter er mer utsatt for økonomisk kriminalitet enn bedrifter i våre naboland, viser ny undersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rådgivningsselskapet PricewaterhouseCoopers legger onsdag fram en undersøkelse de har foretatt i 3.500 europeiske bedrifter, deriblant 250 norske. Norge er et av landene i Europa med størst problemer når det gjelder økonomisk kriminalitet, melder NRK.

35 prosent av de norske bedriftene i undersøkelsen opplyser at de er utsatt for underslag, bedrageri og datakriminalitet. Det er langt flere enn i land som Danmark, Sverige og Nederland, som alle ligger rundt 20 prosent.

Det spesielle her til lands er at det ofte er bedriftenes egne ansatte som står bak den økonomiske kriminaliteten. Ofte skjer det ved at utro ansatte utnytter mulighetene på arbeidsplassen for å lure til seg penger fra bedriften.

Økokrimsjef Einar Høgetveit sier undersøkelsen bekrefter en trend han er kjent med.

- Bedrifter er i større grad utsatt for kriminalitet fra egne ansatte, sier han til NRK. Høgetveit mener hyppige jobbskifter gjør at mange ikke lenger føler den samme lojaliteten til arbeidsgiveren som før. Samtidig gir ny teknologi større muligheter til å snuske til seg penger fra eget arbeidssted.

(NTB)