Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Én av tre svensker gleder seg ikke til jul

Er du like skeptisk som søta bror?

KJØPESENTERSTRESS: Én av fire svensker oppgir i en undersøkelse at de blir stresset og i dårlig humør av julegaveinnkjøpene. Her forsøker nordmannen Sverre Gunnar Haga å være julenisse for en dag. FOTO: ANNIKEN C. MOHR
KJØPESENTERSTRESS: Én av fire svensker oppgir i en undersøkelse at de blir stresset og i dårlig humør av julegaveinnkjøpene. Her forsøker nordmannen Sverre Gunnar Haga å være julenisse for en dag. FOTO: ANNIKEN C. MOHR Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 15 prosent av svenskene husker ikke en eneste av julegavene de fikk i fjor.

Det kommer fram i en ny undersøkelse som den Svenska kyrkan har gjennomført blant 1486 svensker i starten av årets adventstid.

Forventninger I undersøkelsen kartlegges svenskenes forventninger og bekymringer knyttet til juleforberedelser og julefeiring. Resultatet viser at disse er det ikke få av.

• Én av fire oppgir at de blir stresset og i dårlig humør av julegaveinnkjøpene.

• 15 prosent er redde for å bruke for mye penger.

• 15 prosent er redde for at jula ikke blir så hyggelig som de håper.

• Nesten en tredjedel av svenskene, eller 29 prosent, ser ikke fram til julefeiringen.

• Halvparten av de spurte sier de ikke husker hvem som ga dem hva til jul i fjor,og som nevnt innledningsvis:

• 15 prosent husker ikke en eneste av julegavene de fikk i 2009.

Feil måte - Det er triste tall som viser at vi kanskje har begynt å feire julen på feil måte, sier den svenske kirkens bistandssjef, Crister Åkesson.

- Julen handler ikke om å stresse rundt fra butikk til butikk, og å omgå like stressede medmennesker. Julen er tiden for hygge og ro sammen med sine kjære, legger han til.

Flest gleder seg Undersøkelsen, som er gjennomført for TNS SIFO gjennom et nettpanel, viser også at ikke alle av de spurte er like negative.

Nesten halvparten av de spurte at gaverushet ikke påvirker humøret deres.  
Drøyt sju av ti bekrefter at de tross alt ser fram til julefeiringen

Kjøpemani En annen ulempe med julen er at den kan fremprovosere kjøpemani, sier psykiater og leder for Psykiatrifonden i Danmark, Jes Gerlach ifølge Vårt Land.

Såkalte shopoholikere, personer med sykelig kjøpetrang, viser samme mønster som alkoholikere, påpeker han.

- Når befolkningen generelt øker alkoholforbruket i jula, legitimerer det alkoholikerens misbruk. Det samme skjer for kjøpemanikerne, som plutselig opplever at det de gjør, er i orden, og derfor slipper all kontroll, sier Gerlach til Kristeligt Dagblad.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!