Tivoli i Aarhus

Én bekreftet død

En 14 år gammel jente er bekreftet død etter ulykke i Tivoli Friheden.

SJELDENT: Ekspert Even Stangebye forteller at berg- og dalbane-ulykker tilhører sjeldenhetene. Video: Dagbladet TV. Programleder: Håvard T-L Knutsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har vært en alvorlig ulykke på en attraksjon i Tivoli Friheden i danske Aarhus.

En 14 år gammel jente fra København er bekreftet død som følge av ulykken. Det opplyser Østjyllands politi i en pressemelding. Ytterligere to personer skal være lettere skadd, deriblant en 13 år gammel gutt.

Pårørende er varslet.

- Den nærmere årsaken til ulykken, og herunder dødsfallet, skal nå undersøkes ved blant annet tekniske undersøkelser og vitneavhør på ulykkesstedet. Det pågår nå en massiv etterforskningsmessig innsats i Tivoli Friheden, skriver politiet i en pressemelding.

Dagbladet har forsøkt å få kontakt med Tivoli Friheden uten hell. Til danske Ekstra Bladet sier direktør Henrik Ragborg Olesen at de er «meget berørt» av situasjonen.

To skadd

Operasjonsleder ved Østjyllands brannvesen, Anders Brix Christensen, opplyste tidligere til Dagbladet at tre personer ble skadd. En av dem er jenta som nå er bekreftet omkommet.

Han vet ikke hva som har forårsaket ulykken.

- Berg-og-dal-banen ble plutselig avbrutt, noe som førte til at personene som befant seg på vogna ble hengende to til tre meter over bakken, sier han.

Han opplyser at brannvesenet har bistått med å frakte alle ned fra berg- og-dal-banen. Parken har selv evakuert alle gjestene.

Ekspert: - Sjeldent

- Det er tragisk når folk blir skadd eller dør i ber-og-dal-baner eller tivoliattraksjoner, og sånt skal jo ikke skje, sier berg-og-dal-bane-ekspert Even Stangebye til Dagbladet.

Stangeby sier at det er sjeldent at ulykker skjer.

- Det skjer jo relativt sjeldent, men når det skjer, så vil det jo gjerne bli slått opp i likhet med for eksempel flyulykker, sier Stangeby.

Han sier at attraksjonen Cobra, hvor ulykken skjedde, er laget av stål. Den ble åpnet i 2008, men ble stengt igjen etter ei uke på grunn av et sikkerhetsproblem, før den ble åpnet igjen noen uker seinere.

- Det er en stål-berg-og-dal-bane, og det er det som heter en «inverted coaster», altså henger man under skinnene heller en å sitte oppå dem. I en loop vil man da være på utsida av loopen heller enn på innsida, som i tradisjonelle berg-og-dal-baner. Det gir en litt annen opplevelse, forteller Stangebye.

Han understreker at han ikke vet hva som har skjedd i dette tilfellet, men at det kan være flere årsaker til slike ulykker, blant annet at stålet brekker, løse bolter eller liknende.

Stangeby understreker likevel at det er langt flere som dør i trafikkulykker enn i berg-og-dal-bane-ulykker hvert år.

- Jeg vil si det er farligere å kjøre til fornøyelsesparken enn å være der, sier Stangebye.

Stengt

Fornøyelsesparken stenger dørene, og alle gjester blir bedt om å forlate parken.

ULYKKE: Tre personer er skadd i en ulykke i berg-og-dalbanen Cobraen i fornøyelsesparken Friheden i Aarhus i Danmark. Bildet er tatt ved en annen anledning. Illustrasjonsfoto: Tivoli Friheden
ULYKKE: Tre personer er skadd i en ulykke i berg-og-dalbanen Cobraen i fornøyelsesparken Friheden i Aarhus i Danmark. Bildet er tatt ved en annen anledning. Illustrasjonsfoto: Tivoli Friheden Vis mer

Dette er ikke første gang berg-og-dalbanen er involvert i en alvorlig ulykke.

Fire personer ble i 2008 alvorlig skadd da en vogn falt av den 400 meter lange berg-og-dalbanen.

Ifølge Jyllands-Posten skyldes ulykken brudd i en jernaksling på grunn av overbelastning.

Den danske avisa Ekstra Bladet skrev i 2008 at berg-og-dal-banen fikk godkjentstempel av danske Teknologisk Institut over halvannen måned etter den planlagte datoen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer