- Én Breivik er nok

Hun overlevde Utøya. Nå skriver Kamzy for Dagbladets lesere - og for ei ny framtid.

SKRIVER DAGBOK FRA RETTEN: Khamshajiny Gunaratnam (24) overlevde angrepet på Utøya. Under rettssaken mot Anders Behring Breivik skriver hun for Dagbladet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SKRIVER DAGBOK FRA RETTEN: Khamshajiny Gunaratnam (24) overlevde angrepet på Utøya. Under rettssaken mot Anders Behring Breivik skriver hun for Dagbladet. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• LES OGSÅ: «See you in cour

(Dagbladet): Under dramatiske omstendigheter og med venners hjelp reddet Khamshajiny Gunaratnam livet på Utøya 22. juli. I dag presenterer Dagbladet den første i en serie av artikler signert «Kamzy».

Under den forestående rettssaken mot Anders Behring Breivik vil 24-åringen jevnlig dele sin opplevelse av straffeoppgjøret, slik hun ser det, med Dagbladets lesere.

- Ikke snu deg 22. juli delte Kamzy skjebne med mange av sine venner på Utøya. Hun klarte ikke å tro det var sant, at noen skjøt for å drepe. Da den uvirkelige virkeligheten slo inn, sto én ting klart for henne: «Jeg vil heller drukne enn å bli skutt.»

Men Kamzy er ingen solid svømmer. Tvert imot.

I vannkanten står mange og nøler - også Kamzy. Vannet er kaldt. Flere har snudd og vendt tilbake etter å ha forsøkt og legge på svøm. Redningen blir en venn som tar ansvar. 

- Jeg svømte. Matti reddet meg. Han sa det riktige og han gjorde det riktige. Han fikk meg til å svømme - SÅ langt, skrev Kamzy på sin blogg 23. juli.

Kort tid etter ankommer Breivik berget hun nettopp forlot. Kamzys redningsvenn ser hva som skjer, og er redd jenta skal få panikk i vannet om hun ser det samme som han:

- Kamzy, nå skal du ikke se tilbake. Du skal se rett fram på landssiden og tenke at det er målet ditt, sier han.

- Én Breivik er nok Kamzy hører skuddene bak seg, men gjør som vennen sier. Hun snur seg ikke, men svømmer videre. Bak henne øker Breivik antall ofre med sine nådeløse kuler.

I DAGBLADET I DAG: Les Dagbladets store magasin om terrorangrepene.
I DAGBLADET I DAG: Les Dagbladets store magasin om terrorangrepene. Vis mer

Ofrene kan ikke vitne mot Breivik. De kan ikke formidle sine ord. Det kan Kamzy.

- Vi som overlevde kan bare uttale oss på vegne av oss selv. Men våre stemmer er viktige. Vi skal gi vårt bidrag for å lage et samfunn som ikke fostrer nye Breivik'er. Mitt mål er et bærekraftig samfunn, med bærekraftige holdninger, sier Kamzy til Dagbladet.

Til daglig studerer hun samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo. Men drømmen er ikke bare å forme framtidas landskap og bymiljø, men også våre holdninger og ideene som styrer samfunnet vi lever i.

Veien videre Som bystyremedlem for Arbeiderpartiet i Oslo og sentralstyremedlem i AUF er hun allerede godt i gang med de politiske prosjektene hun tror på.

Hele livet har hun vært opptatt av å lære. I 13 år gikk hun på skole syv dager i uka. Grunnskole på hverdager, tamilsk skole på lørdager og tamilsk leksehjelp på søndager. Også terrorhandlingene finner hun lærdom i.

- Dagboka jeg nå skal skrive for Dagbladet vil jeg bruke for å illustrere viktigheten av å komme oss videre. Det høres kanskje brutalt ut, men jeg er ikke et vitne på det sentimentale, men for veien framover. Som vi pleier å si: For våre døde kamerater, ikke et minutts stillhet, men et liv i kamp. Og den mantraen har jeg tenkt å leve opp til.