Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flom

Én centimeter fra rekord i Bergen

Varslene slo ikke til. Ekstremværet «Elsa» slo ikke rekorder i Bergen og Stavanger.

MÅLØY-rekord: Aldri før har vannet i Måløy stått høyere enn det gjorde i natt. Video: BUA/DOKSÆTER Vis mer

Ved midnatt nådde vannstanden på Bryggen i Bergen toppnivået. Da ble det målt 239 centimeter over såkalt sjøkartnull, skriver Bergens Tidende.

Det er sju centimeter under prognosen, og en centimeter under rekorden. Den ble målt i 1990. Dermed ble det ingen rekord i Bergen, til tross for prognosene.

Heller ikke ellers på Sør- og Vestlandet ble vannstanden like høy som fryktet. I Stavanger ble vannstanden på det meste målt til 180 centimeter over sjøkartnull, to centimeter lavere enn den tidligere rekorden.

- Det viser seg at vi var grovt under prognosen - rundt 20 centimeter - for Sør- og Østlandet. På Vestlandet vil avvikene bli mindre, sier statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt, Trond Thorsteinsson, til Dagbladet.

Han legger til at det er vanskelig å varsle vannstanden i disse områdene, der toppen var nådd mandag ettermiddag.

Et sted det ble rekord var Måløy i Vågsøy. Der steg vannet til hele 287 centimeter over sjøkartnull. Den nye rekorden er 5 centimeter over den gamle rekorden på 282 centimter fra 1993, skriver NTB.

NÆR TOPPEN: Rundt klokka 22.30 så det slik ut på Bryggen i Bergen. Foto: Lars Henriksen Doksæter / Screen Story
NÆR TOPPEN: Rundt klokka 22.30 så det slik ut på Bryggen i Bergen. Foto: Lars Henriksen Doksæter / Screen Story Vis mer

For Trøndelag vil stormtoppen først komme tirsdag.

Tidligere på dagen mente meteorologen at det kunne være mulig at rekordene kan stå for fall i både Bergen og Stavanger. De forrige ble satt i henholdsvis 1990 og 1994 - på 240 og 182 centimeter over sjøkartnull.

- Alvorlig

- Vi må bare vente og se. Det er ikke sikkert at rekorden slås, men det er heller ikke umulig, saThorsteinsson.

Det er for eksempel ventet at Bryggen i Bergen havner under vann.

Meteorologisk institutt har meldt at vannstanden blir «ekstremt høy».

- Rødt nivå er alvorlig. Det er definert som ekstremvær. Vannet skal ikke så langt opp på land for å bli vesentlig. Det er en sjanse for at sjøen finner veien dit den vanligvis ikke pleier, sier Thorsteinsson.

Ekstremværet «Elsa» vil ifølge prognosene gi høyere vannstand i både Bergen og i Agder enn det Didrik gjorde i midten av januar.

STORM: Det blåser kraftig i Danmark for tiden, noe denne bilisten fikk kjenne på, da han prøvde å kjøre over Lillebæltsbroen i Danmark. Reporter: Christian Wehus. Video: Gitte Lund. Vis mer

Sperringer

Bergen brannvesen, Bymiljøetaten og Bergen vann legger mandag ut ekstra flomvern langs Bryggen. Vakthavende beredskapskoordinator i Bergen kommune ber folk som bor tett på sjøen, ta sine forholdsregler.

- Floen som er meldt nå er ekstrem. Det kan bli 80 centimeter over tidevannstabelen. Og slår prognosene til blir dette den høyeste vannstanden som er målt i Bergen siden målingene startet i 1916, sier meteorolog Roar Inge Hansen i StormGeo til TV2.

- Slår prognosene til vil Bryggen i Bergen stå godt under vann, sier Hansen.

Klokka 22.00 ble Bryggen stengt. Disse sperringene oppheves først klokka 03.00 natt til tirsdag.