Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Langtidsvarselet:

Én centimeter fra snøfrirekord

12 nye rekorder fra januar uansett hvordan været slår inn til uka.

KUNSTSNØ: Grønne grasstuster, grønne trær og løype av kunstsnø i Holmenkollen onsdag - ingen snø fra skyene i 371 meters høyde over Oslofjorden. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix.
KUNSTSNØ: Grønne grasstuster, grønne trær og løype av kunstsnø i Holmenkollen onsdag - ingen snø fra skyene i 371 meters høyde over Oslofjorden. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix. Vis mer

Den harde kjernen av statistikere på Meteorologisk institutt er spent på om varslede snøbyger over Østlandet kommende mandag og tirsdag kan «ødelegge» en ny januarrekord under oppseiling.

På plenen utenfor Meteorologisk på Blindern i Oslo, 94 meter over havet, har det ikke vært en snøfri januar måned siden registreringene startet i 1938.

Nå kan minsterekorden på en enslig centimeter snø der fra januar 2017 ryke.

Uansett hvordan været slår inn fra Nordkapp til Lindesnes fram til månedsskiftet neste lørdag, er flere vintervær-rekorder allerede slått.

Januar 2020 har vært både varm og våt.

Her kan du sjekke været for resten av januar på ditt sted.

Mye regn - litt snø

Meteorologene melder på Twitter at spesielt Østlandet får en glitrende inngang på helga, med sol og oppholdsvær.

Så langtidsvarselet fram til nest helg: Fortsatt mye regn og vått, noe snø og i snitt et par grader kaldere. Eller rettere sagt kjøligere. Bare Finnmark, Troms og nordlige Nordland vil ha få og stabile kuldegrader hele perioden.

Statsmeteorolog Magni Svanevik ved Værvarslinga på Vestlandet varsler kraftig vind og bygevær over store deler av kysten allerede fra denne fredagen.

RESTEN AV JANUAR: Data/grafikk: Meteorologisk institutt/Kjell Erik Berg, Dagbladet.
RESTEN AV JANUAR: Data/grafikk: Meteorologisk institutt/Kjell Erik Berg, Dagbladet. Vis mer

- Fra Møre og Romsdal til lengst nord kommer det til å blåse kraftig og hovedsakelig komme regn som nedbør de første dagene. Om noen dager vil regnbygene stå på langs kysten mellom Vestlandet og Nordland. I det hele tatt ganske så normalt til januar å være, sier Svanevik.

Minus 25

Normalt januarvær blir det også i innlandet i Finnmark og Troms med minusgrader, tørt vær og mer snø.

- Kautokeino og Karasjok med omegn blir de kaldeste stedene i landet kommende uke med om lag 25 minus.

- På den andre siden blir det varmest i Rogaland med rundt åtte plussgrader flere steder, sier statsmeteorolog Svanevik.

Snøbyger i sør og øst

Hun tør ikke si noe sikkert om det blir helt snøfritt på Blindern i Oslo den siste uka i januar, også.

- Det blir byger over Sørlandet og Østlandet fra mandag. Det første døgnet blir det regn, og snø først i 500 til 600 meters høyde.

- Bygeværet fortsetter tirsdag samtidig som gradene ved kysten kryper ned mot null og litt under. Jeg vil anslå snøhøyden til rundt 300 meter over havet, sier statsmeteorologen.

12 nye rekorder

Grønne plener utenfor kontorvinduet eller ikke - klimaforsker Ketil Tunheim ved Meteorologisk på Blindern slår fast at 12 nye værrekorder for januar allerede er satt uansett hva som skjer fram til lørdag 1. februar.

- I alt ti målestasjoner - åtte i Nordland og to i Trøndelag - har allerede satt nedbørsrekorder. Mest har det kommet i Liafoss i nye Nærøysund kommune i Trøndelag med 478 millimeter regn. Så mye nedbør har det ikke kommet i januar der siden målingene startet i 1895, sier Tunheim.

Ny norsk varmerekord for januar ble notert med 19,0 grader på årets andre dag i Sunndalsøra.

Og den 31 år gamle varmerekorden for Oslo på 2,4 plussgrader i døgngjennomsnitt pr. januardag blir slått.

Etter 24 dager er gjennomsnittet allerede oppe i 3,0 pluss.

7,3 varmere enn normalen

Januar 2020 er 7,3 grader varmere enn gjennomsnittstemperaturen for måneden.

I Trondheim er avviket nesten like stort med 6,5 grader høyere temperatur enn normalt for måneden.

Januar i år viser pluss 3,5 mot minus 3,0 i snitt, viser tall NRK Dagsrevyen har funnet i statistikken.

Tromsø har 3,1 grader varmere januar (minus 0,3 mot minus 4,4 i snitt) og Bergen 4,3 ekstra plussgrader (pluss 5,6 nå mot pluss 1,3 i gjennomsnitt