TAPER PENGER: Johan Igni Reynisson fra Island er arbeidsinnvandrer og trodde han kunne trygdesystemet ganske godt. Dagbladet gjorde han oppmerksom på at han og samboeren har gått glipp av angangsstønad. FOTO: Erik Hattrem / Dagbladet
TAPER PENGER: Johan Igni Reynisson fra Island er arbeidsinnvandrer og trodde han kunne trygdesystemet ganske godt. Dagbladet gjorde han oppmerksom på at han og samboeren har gått glipp av angangsstønad. FOTO: Erik Hattrem / DagbladetVis mer

Én dags arbeid gir full trygdeuttelling i Norge

400-500 millioner mennesker i Europa kan i løpet av én arbeidsdag i Norge opparbeide seg utstrakte rettigheter i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):
For to uker siden lanserte det såkalte Brochmann-utvalget sin over 500-sider tunge rapport «Velferd og migrasjon. Den norske modellens framtid».

Der kom det fram at vi i dag har over tre ganger så mange innvandrere som for ti år siden, og at vi lever i en verden med økt migrasjon og økt internasjonal mobilitet.

- Det norske velferdssystemet står utvilsomt overfor store utfordringer. Hvis vi ikke justerer kursen, kan det frie europeiske arbeidsmarkedet bli en bombe for den norske velferdsstaten, sier forsker Knut Røed, økonom og seniorforsker ved Frisch-senteret og medlem i Brochmann-utvalget.

Nok med én dag Som EØS-medlem har Norge forpliktet seg til å følge EUs regelverk om koordinering av trygderettigheter for borgere som reiser fra land til land for å jobbe.

• Grafikken nederst i saken er en oversikt over hvilke velferdsordninger man kan få utbetalt.

Du kan opparbeide deg rettigheter fra alle EU-land. En polsk arbeider kan jobbe fire uker i Polen, før han drar til Norge. I løpet av den første arbeidsdagen i Norge, blir han syk.

Polakken har da rett på sykepenger ut fra lønnen han hadde på sykemeldingstidspunktet, som gjør at inntekten han hadde i Norge blir grunnlaget for sykepengene. Han kan så dra tilbake til Polen og få utbetalt sykepengene der inntil ett år.

- Det har vel kanskje ikke helt sunket inn hvor lite det skal til for å opparbeide seg rettigheter i vårt trygdesystem. Det har ikke vært mye bevissthet rundt dette temaet, sier Knut Røed.

KURSENDRING:  Forsker Knud Røed ved Frisch-senteret mener de norske velferdsordningene bør bli mindre basert på rene kontantoverføringer, men mer på aktivitet og deltagelse. Foto: Jacques Hvistendahl
KURSENDRING: Forsker Knud Røed ved Frisch-senteret mener de norske velferdsordningene bør bli mindre basert på rene kontantoverføringer, men mer på aktivitet og deltagelse. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Brochmann-rapporten har flere eksempler på hvordan folk kan opparbeide seg rettigheter i Norge. Som den polske snekkeren Janoz. Han jobber i Norge, mens kona og barna er i Polen.

Familien har ikke rett til barnetrygd i Polen på grunn av for høy inntekt. Siden Janoz ikke får utbetalt barnetrygd i Polen, får han full uttelling fra Norge, som utbetaler familien barnetrygd for to barn, på kr 1940 per måned.

Har også Janoz små barn, har han også krav på norsk kontantstøtte, som utgjør rundt 40.000 kroner i året. Det er gode penger med tanke på at en gjennomsnittlig årslønn i Polen er på rundt 80.000 kroner.

Skakkjørt Europa Under finanskrisen ble en rekke arbeidsinnvandrere i Norge arbeidsledige. I disse dager er økonomien skakkjørt i både Island, Hellas og Spania.

Det vil kunne føre til at flere ser til Norge for arbeid, for dermed å opparbeide seg sosiale rettigheter som er langt bedre enn i hjemlandene.

- Det norske velferdssystemet kan bli mer kjent i Europa og kan utnyttes. Det har ikke vært dramatisk til nå, men vi må prøve å ta inn utfordringene som kan komme. Norge er et lite land, og det er mange som kan skaffe seg ankerfeste i norske velferdsordninger. At dette ikke er bærekraftig for Norge, er ikke vanskelig å se.

Unngå sosial dumping Brochmann-utvalget understreker behovet for å unngå sosial dumping.

- Nå kan arbeidsgivere hente inn billig arbeidskraft som synes det er greit å få lav lønn når de samtidig opparbeider seg gode trygdeordninger. Det blir en vinn-vinn-situasjon for både eksempelvis en litauer og arbeidsgiver. Men ikke i et langsiktig perspektiv, sier Røed.

Brochmann-utvalget foreslår følgende tiltak for å unngå utnytting av det norske velferdssystemet:

- Det er neppe aktuell politikk verken å lukke grensene eller å bygge ned velferdsstaten. Derfor foreslår Brochmann-utvalget istedet å gjøre velferdsordningene mindre basert på rene kontantoverføringer og mer basert på aktivitet og deltakelse. Det er uansett bedre å betale folk for å gjøre noenting enn for å gjøre ingenting, sier Røed.

DETTE KAN MAN FÅ UTBETALT: Det frie, europeiske arbeidsmarkedet kan bli en bobme under den norske velferdesstaten. Ovenfor viser grafikken hva man har krav på etter kort tid. Alle velferdsordningene kan bli utbetalt i andre EØS-land enn norge. Grafikk: Kjell Erik Berg
DETTE KAN MAN FÅ UTBETALT: Det frie, europeiske arbeidsmarkedet kan bli en bobme under den norske velferdesstaten. Ovenfor viser grafikken hva man har krav på etter kort tid. Alle velferdsordningene kan bli utbetalt i andre EØS-land enn norge. Grafikk: Kjell Erik Berg Vis mer