Én drept - tre skadd etter skyting i synagoge i USA

Én person er pågrepet og tre er skadd etter skyteepisode ved synagoge i California.

SE LIVE: Politiet i San Diego bekrefter at flere personer er skadd i forbindelse med en skyteepisode ved en synagoge i byen Poway som ligger i den amerikanske delstaten California. Video: CNN Vis mer

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): Politiet i San Diego bekrefter at flere personer er skadd i forbindelse med en skyteepisode ved en synagoge i byen Poway som ligger i den amerikanske delstaten California.

- Rundt klokka 11.23 i dag gikk en voksen hvit mann inn i synagogen. Vedkommende åpnet ild inne i synagogen med en automatrifle. Under skyteepisoden ble fire personer skadd. Dessverre døde en av de tre som følge av skadene, sier sheriff Bill Gore under en pressekonferanse seint lørdag kveld.

Gore opplyser at personen som mistet livet var en eldre kvinne. I tillegg er en tenåringsjente og to voksne menn skadd.

Under en pressekonferanse klokka 2 i natt norsk tid opplyste sheriff Gore at én av de skadde er rabbineren i synagogen.

På Twitter opplyser politiet at rabbineren fortsatt opereres for skuddskader i hendene. En 34 år gammel mann og et mindreårig offer ble truffet av splinter fra kulene.

- Det går bra med dem, skriver politiet på Twitter.

Identifiserer

Gore identifiserer også den antatte gjerningsmannen som 19 år gamle John Earnest. Han har ikke vært i kontakt med politiet tidligere.

- Vi er kjent med manifestet hans på nettet og jobber nå med å gjennomgå det. Vi ser også på muligheten for at han var knyttet til en ildpåsettelse i en moské i Escondido i forrige måned, sier Gore på pressekonferansen.

Politiet rykket ut til synagogen rundt klokka 20.30 klokka norsk tid, etter at flere personer hadde varslet om en mann bevæpnet med et skytevåpen i området rundt synagogen Chabad of Poway.

Heroisk innsats fra folk inne i synagogen skal ha bidratt til at skadeomfanget ikke ble enda større.

Da gjerningsmannen rømte fra åstedet skal han også ha støtt på grensevakt, som ikke var i tjeneste. Grensevakta skal ha løsnet skudd mot gjerningsmannen, men uten å treffe ham.

En annen politimann som var på vei til åstedet hørte at den mistenkte selv hadde ringt inn til politiet for å fortelle at han var involvert i skytingen. Han skal også ha oppgitt hvor han befant seg. Da politimannen tok av fra motorveien, så han gjerningsmannen. Kort tid seinere ble han pågrepet.

- Ville ramme jøder

Borgermesteren i Poway, Steve Vaus, sier videre til CNN at synagogen skal ha vært et utpekt mål, og at gjerningsmannen ønsket å ramme det jødiske samfunnet.

- Jeg har hørt at dette definitivt var noen med hat i hjertet sitt - hat mot vårt jødiske samfunn. Det er uakseptabelt, sier han videre.

Ifølge borgermesteren skal folk i menigheten ha grepet inn og stoppet skytteren.

- Disse modige menneskene hindret at dette utviklet seg til en mye verre tragedie, sier han.

Politiet i San Diego har besluttet å trappe opp sikkerheten rundt gudshus og andre steder for religionsutøvelse denne helgen som følge av angrepet. De ber også publikum om å følge ekstra nøye med på mistenkelig oppførsel.

FLERE SKADD: Flere personer er skadd etter en skyteepisode ved en synagige i Poway i California.
FLERE SKADD: Flere personer er skadd etter en skyteepisode ved en synagige i Poway i California. Vis mer

Lørdag er den siste dagen i pesach - jødisk påske - som regnes som den viktigste jødiske høytida. CNN melder at flere personer var samlet til gudstjeneste i synagogen da skyteepisoden fant sted.

NBC San Diego har snakket med Minoo Anvari, som sier til kanalen at hennes ektemann befant seg inne i synagogen da skyteepisoden fant sted, og at han fortalte at en person «kom inn, begynte å banne og skyte».

- Det er en veldig viktig feiring for oss. Det er mange folk der inne, de ber. Alle gråt og skrek, sier hun til kanalen.

KGTV har snakket med et vitne som befant seg utenfor synagogen da skyteepisoden fant sted. Han forteller å ha hørt en serie på seks-sju skudd etterfulgt av skrik, og deretter en ny rekke med rundt seks skudd. Mannen sier at synagogens rabbiner forsøkte å roe ned skytteren, men at rabbineren selv ble skutt og skadd.

Skyteepisoden skjedde nøyaktig seks måneder etter at elleve mennesker ble drept da en mann åpnet ild i en synagoge i Pittsburgh. Det er det dødeligste angrepet mot det jødiske samfunnet i USA i landets historie, skriver NTB.