Én drept i gatekampene i Thailand

- Det ser ut som det blir krig i byen, sier Frode Sjurseth i Bangkok.

SKYTER I LUFTA: Thailandske soldater har skutt skremmeskudd i lufta i hele dag, men nå er det bekreftet at en person er drept i opptøyene i Bangkok. Foto: Vincent Yu/Scanpix
SKYTER I LUFTA: Thailandske soldater har skutt skremmeskudd i lufta i hele dag, men nå er det bekreftet at en person er drept i opptøyene i Bangkok. Foto: Vincent Yu/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du eller noen du kjenner i Bangkok? Ta kontakt på telefon 24 00 00 00, epost 2400@dagbladet.no eller send sms/mms til 2400.

(Dagbladet.no): Gatekampene i Bangkok har krevd sitt første dødsoffer etter at en mann ble drept i skuddveksling mellom demonstranter og lokale innbyggere nær regjeringskvartalet, melder NTB.
— Tre ble skutt, og en av dem døde på sykehus, sier minister Satit Womgnhongtaey til thailandsk fjernsyn.
Doktor Chatri Charoenchivakul sier at offeret ble skutt i brystet.

Myndighetene advarer nå alle som er i hovedstaden om at det er farlig å oppholde seg i gatene og ber innbyggerne om å være vaktsomme i kveld, skriver Bangkok Post.

- Ser ut som krig
Kampene i Bangkok mellom regjeringssoldatene og demonstrantene har fortsatt med full styrke i dag og det ser ikke ut som en løsning på konflikten er nært forestående.

Frode Sjurseth fra Lindås har bodd i Bangkok det meste av tiden de tolv siste årene og sitter midt i dramaet med sin kone Anne (32) og to barn på to og sju år.

- Jeg kan høre at det skytes ute i gatene, og det brenner på motorveien. Det ser ut som det blir krig i Bangkok, sier han til bt.no.

Frykter skudd mot folk
Ifølge Sjurseth har befolkningen fått beskjed via tv-sendinger om at det ikke er tillatt å være mer enn fem personer samlet utendørs. Det er vanskelig å få oversikt over hendelsene fordi de fleste tv-kanalene unngår å vise bilder av demonstrasjonene.

- Vi må stikke hodet ut av vinduet for å se hva som skjer. Jeg har sett at soldatene har gått nedover gatene og skutt opp i luften. Når solen går ned, skyter de nok mot folk, sier Sjurseth.

Skuddsalvene runget i Bangkoks gater da soldater ble satt inn mot demonstranter mandag. Thaksin-tilhengerne ble drevet tilbake, men minst 90 mennesker ble såret i kampene.

Satt i brann

En regjeringsbygning ble i dag satt i brann ved hjelp av brannbomber, men de rødkledde demonstrantene trakk seg senere tilbake til leiren rundt kontorene til statsminister Abhisit Vejjajiva.

Statsministeren har bedt demonstrantene gå hjem, og myndighetene har nå har iverksatt en plan for å innføre ro og orden. Urolighetene førte i helgen til at Thailand måtte avlyse et toppmøte i Samarbeidsorganisasjonen for Sørøst-Asia (SADC) i turistbyen Pattaya.

EU uttrykte mandag stor bekymring for situasjonen i Thailand og ber demonstranter om å avstå fra voldelige protester.


Kaos siden 2006
STØTTER THAKSIN: En gruppe kvinner roper ut sin støtte til eks-statsminister Thaksin Shinawatra som ble tvunget til å gå av i desember. Her deler de ut roser til soldatene foran FN-bygningen i Bangkok. Foto: Scanpix
STØTTER THAKSIN: En gruppe kvinner roper ut sin støtte til eks-statsminister Thaksin Shinawatra som ble tvunget til å gå av i desember. Her deler de ut roser til soldatene foran FN-bygningen i Bangkok. Foto: Scanpix Vis mer

Thailand har vært preget av politisk kaos siden Thaksin ble avsatt som følge av et militærkupp i 2006. Ulike politiske partier har hatt makten, og vekslende opposisjonsgrupper har manet til kamp mot den til enhver tid sittende regjeringen.

Denne gangen er demonstrasjonene rettet mot Abhisit, som har hatt makten siden desember. Kravet lyder på at han må gå av og skrive ut nyvalg.

Abhisit har bare sittet fire måneder i jobben etter at omfattende demonstrasjoner og uro tvang den forrige statsministeren i kne. Den gang var det gulkledde motstandere av Thaksin og hans støttespillere som rådde gatene. Denne gangen er det rødkledde Thaksin-tilhengere som demonstrerer.

Thaksin, som lever i eksil som følge av en korrupsjonsdom, oppfordret søndag sin landsmenn til å gjennomføre en revolusjon i landet, men modererte oppfordringene sine mandag. Til CNN sier han at demonstrantene bør roe seg ned og gjennomføre protestene på fredelig vis.

Den norske ambassaden har ikke mottatt meldinger om at nordmenn har vært i fare. De ber alle om å være forsiktige og å unngå de aktuelle områdene, og oppfordrer til å følge med på ambassadens nettsider og i mediene for å holde seg oppdatert.


SATT I BRANN: Demonstrantene krever at regjeringen trekker seg og statsminister Abhisit Vejjajiva går av. I dag ble en rekke busser og bygninger tilknyttet regjeringskvartalet satt i brann. Foto: Scanpix
SATT I BRANN: Demonstrantene krever at regjeringen trekker seg og statsminister Abhisit Vejjajiva går av. I dag ble en rekke busser og bygninger tilknyttet regjeringskvartalet satt i brann. Foto: Scanpix Vis mer