EKSPLOSJON: Minst en person er død og flere skadd etter en eksplosjon i den tyske byen Ansbach. Video: AP / Storyful / Reuters Vis mer

Én drept og flere skadd etter eksplosjon ved festival i Tyskland: - Eksplosjonen skyldes et sprenglegeme

* Gjerningsmannen skal ha sprengt seg selv i lufta.
* Minst 12 skadd - flere av dem alvorlig.
* Flere tusen er evakuert. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) En mann ble drept og minst 12 skadd i en eksplosjon ved inngangen til en festival i den bayerske byen Ansbach seint søndag kveld, melder tyske medier. Ifølge politiet er gjerningsmannen den eneste som døde i angrepet.

Mannen som døde eksplosjonen var trolig gjerningsmannen, mener politiet, ifølge nyhetsbyrået AP.

Innenriksministeren i Bayern, Joachim Herrmann, sier mannen sprengte seg selv i lufta etter å ha blitt nektet å slippe inn på festivalen.

Identifisert

OMFATTENDE AKSJON: Rundt 200 politifolk og 350 redningsarbeidere deltok i den omfattende aksjonen etter at bomben gikk av. Foto: News5/via Reuters/NTB Scanpix
OMFATTENDE AKSJON: Rundt 200 politifolk og 350 redningsarbeidere deltok i den omfattende aksjonen etter at bomben gikk av. Foto: News5/via Reuters/NTB Scanpix Vis mer

Under en pressekonferanse ved 4-tida natt til mandag, ble gjerningsmannen identifisert som en 27 år gammel flyktning fra Syria.

27-åringen kom til Tyskland for to år siden, og fikk sin asylsøknad avvist for ett år siden, fortalte Herrmann under pressekonferansen.

- Det er uhyrlig at noen misbruker asylinstituttet med en slik forakt for andre mennesker. Alt må gjøres for å hindre at dette ikke griper om seg, sier ministeren.

Mannen har forsøkt å ta sitt eget liv to ganger tidligere, og han har derfor vært innlagt på psykiatrisk sykehus i byen, ifølge Herrmann.

Har sikret spor

Visepolitiminister Roman Fertinger sier det er blitt sikret spor, og tatt opp vitneforklaringer i løpet av natta. Politiet vet foreløpig ikke hvilket miljø den antatte gjerningsmannen tilhørte, eller hvordan han har fått tak i sprengstoff, ifølge NTB.

Myndighetene forsøker å avklare om eksplosjonen var et islamistisk motivert angrep, noe Herrmann sier ikke kan utelukkes. Statsadvokat Michael Schrotberger sier det blir viktig å kartlegge hvem gjerningsmannen hadde kontakt med.

Sprenglegeme
De første rapportene tydet på at det dreide seg om en gasseksplosjon, men myndighetene har siden opplyst at det trolig dreier seg om et bevisst angrep.

- Vi antar at det ikke var en ulykke, sier en talsmann for det bayerske innenriksdepartementet, ifølge Bild.

Ordfører i Ansbach, Carda Seidel, sier det var «et sprenglegeme» som gikk av.

ORDFØRER: Carda Seidel, ordfører i Ansbach, sier at det ikke dreier seg om en gasseksplosjon. Foto: Daniel Karmann / EPA
ORDFØRER: Carda Seidel, ordfører i Ansbach, sier at det ikke dreier seg om en gasseksplosjon. Foto: Daniel Karmann / EPA Vis mer

- Det var ikke en gasseksplosjon. Den ble forårsaket av et sprenglegeme, sier hun ifølge avisa.

Minst 12 personer ble skadd i eksplosjonen, som skjedde like etter klokka 22 søndag, ifølge lokalt politi. Det ble først meldt at eksplosjonen skjedde i vinbaren Eugens Weinstube, men Seidel sier det skjedde ved inngangen til en utendørskonsert, ifølge NTB.

Flere tusen evakuert

Over 2500 personer ble evakuert fra en musikkfestival i byen, etter eksplosjonen. Det er mange besøkende i Ansbach i forbindelse med festivalen.

Det er ikke kjent hvem som eventuelt utløste eksplosjonen eller om det var mer enn én eksplosjon. Tilstanden skal være alvorlig for noen av de skadde, men ingen av dem skal være livstruende skadd, skriver NTB.

Rundt 2500 personer ble evakuert fra en musikkfestival i byen, og hele gamlebyen er sperret av, ifølge Bild.

Innenriksministeren i Bayern, Joachim Herrmann, reiste til Ansbach fra Berlin natt til mandag.

Trolig fjerde angrep på én uke

SKYTER: En amatørvideo viser tysk-iranske David Ali Sonboly som skyter mot mennesker på gaten utenfor en Mc Donald´s restaurant i München. Video: Lastet opp av Felix Urbauer / Facebook Vis mer

Tyskland har den siste tiden vært åsted for flere angrep. Dersom eksplosjonen i Ansbach faktisk viser seg å være et bevisst angrep, vil det være den fjerde større voldshendelsen som rammer Sør-Tyskland på én uke:

  • Tidligere søndag ble en kvinne drept og to andre såret, da en syrisk asylsøker gikk til angrep på dem med en machete i byen Reutlinger. Tysk politi sier det ikke er noe som tyder på at machete-angrepet var et terrorangrep.
  • Fredag ble ni mennesker drept, da tysk-iranske David Ali Sonboly åpnet ild i og ved et kjøpesenter i München.
  • Tirsdag ble tre personer alvorlig skadd da en afghansk 17-åring gikk til angrep med kniv og øks på tyske togpassasjerer i Würzburg. 17-åringen, som hevdet å være IS-soldat, ble skutt og drept av politiet.