Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Én enkelt ansatt jobbet 140 doble vakter på et år

Ahus anmeldt for grove arbeidstids-overtramp.

POLITIANMELDT: Arbeidstilsynet frykter at overarbeidede sykehusansatte kan føre til at pasientene får feil behandling. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
POLITIANMELDT: Arbeidstilsynet frykter at overarbeidede sykehusansatte kan føre til at pasientene får feil behandling. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Arbeidstilsynet i mars og april innhentet informasjon fra Akershus universitetssykehus om hvor mye sykepleiere, pleieassistenter, hjelpepleiere og miljøterapeuter ved sykehuset har jobbet i 2010, fant de flere eksempler på at ansatte har jobbet mye overtid.

To personer jobbet over 800 timer overtid, og flere jobbet over 600 timer.

- Vi har anmeldt sykehuset i Akershus for det vi mener er omfattende og grove overtredelser av arbeidsmiljølovens bestemmelser om arbeidstid. På det meste har én enkelt person jobbet hele 140 doble vakter i løpet av ett år, sier Hanne Luthen, regiondirektør i Arbeidstilsynet Østfold og Akershus til NTB.

Risiko for feilbehandlinger Regiondirektøren frykter at overarbeidede sykehusansatte kan føre til at pasientene får feil behandling.

- Vi vet at det er en betydelig økt risiko for feilbehandlinger når folk jobber mer enn seksti timer i uken. Etter mitt skjønn, ville ikke jeg som pasient ønsket å bli utsatt for en som har jobbet over 60 timer i løpet av én uke, sier hun.

Regiondirektøren er også bekymret over de mulige helsemessige konsekvensene av så mye overtidsjobbing blant de ansatte.

- De grensene vi har for hvor mye ansatte har lov til å jobbe i Norge bygger på arbeidsmedisinsk forskning. Lange arbeidsdager over tid gir økt risiko for hjerte- og karsykdommer, muskel- og skjelettplager og psykiske plager, herunder også søvnforstyrrelser, sier hun.

Satt i gang tiltak - Vi er blitt informert om politianmeldelsen og tar denne svært alvorlig, sier administrerende direktør for Akershus universitetssykehus, Hulda Gunnlaugsdottir.

Ledelsen ved Ahus innrømmer at dette lenge har vært et svakt punkt ved sykehuset. Nå har de allerede satt i verk flere tiltak for å bedre situasjonen. Blant dem er månedlig rapportering av brudd på bestemmelsene, instruks til ledere om at driften skal organiseres slik at brudd ikke skjer og et eget ressursteam som følger opp avdelinger med særlige utfordringer.

- Vi har hatt møter med Ahus, og jeg oppfatter at det ikke er noen uenighet mellom Ahus' ledelse og våre vurderinger av disse bruddene. Vi har en god dialog med sykehusledelsen, og vi oppfatter helt klart at de har begynt å jobbe med å forbedre dette, sier regiondirektør Hanne Luthen i Arbeidstilsynet.

- En vekker Ifølge regiondirektøren i Arbeidstilsynet pleier anmeldelser for brudd på arbeidsmiljøloven som regel å føre til stor forbedring av situasjonen.

- Vi erfarer generelt at arbeidsgiverne har fått en vekker og gjør sitt for å få mer kontroll på overtidsarbeidet etter at Arbeidstilsynet nå har ført tilsyn om arbeidstidsbestemmelsene mange steder i det siste, sier hun.

Hun håper anmeldelsene vil få en preventiv effekt ved at andre arbeidsgivere avholder seg fra å la ansatte jobbe mye helseskadelig overtid.

- Jeg håper at anmeldelsene våre, og den offentlige debatt de vekker, fører til at arbeidsgivere vil begynne å ta bedre vare på sine ansatte, sier Hanne Luthen.

(NTB)

TAR SAKEN ALVORLIG:  Hulda Gunnlaugsdottir, administrerende direktør ved Ahus. Foto: Aker sykehus
TAR SAKEN ALVORLIG: Hulda Gunnlaugsdottir, administrerende direktør ved Ahus. Foto: Aker sykehus Vis mer