Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Én etter én boikotter de Trump-seremonien

- Tar det som nok et tegn på at «alle er ute etter ham».

STAND BY YOUR PRESIDENT: Skuepiller Jon Voight er blant kjendisene som ikke har takket nei til å opptre under presidentinnsettelsen. Her møtes Trump og Voight i går på den såkalte Cabinet Dinner i kongressen i Washington DC. Foto:  REX/Shutterstock/NTB Scanpix. 
STAND BY YOUR PRESIDENT: Skuepiller Jon Voight er blant kjendisene som ikke har takket nei til å opptre under presidentinnsettelsen. Her møtes Trump og Voight i går på den såkalte Cabinet Dinner i kongressen i Washington DC. Foto:  REX/Shutterstock/NTB Scanpix.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Barack Obama holdt i onsdag kveld sin siste pressekonferanse som USAs president. Nå er det Donald Trump sin tur, når han fredag innskrives som landets 45. president.

Fredagens høytidlige seremoni vil vare i flere timer, og den påfølgende paraden pleier å være en stor og festfylt feiring av landets nye sjef.

I år er det derimot flere som har meldt avbud.

Først sa borgerrettighetsforkjemperen John Lewis at han ikke ville være med fordi Russland blandet seg inn i valgresultatet. Det tok ikke lang tid før Trump nok en gang viste at han ikke lar negative uttalelser om seg passere i stillhet.

Da Trump langet ut mot 76-åringen på Twitter, var det flere som trakk seg sammen med Lewis.

BOIKOTTER - IGJEN: Demokraten og borgerrettighetsforkjemperen  John Lewis fra Georgia, vil ikke være med på innsettelsen av republikansk president denne gangen heller. Foto: Emily Michot, Miami Herald/TNS/NTB Scanpix.
BOIKOTTER - IGJEN: Demokraten og borgerrettighetsforkjemperen  John Lewis fra Georgia, vil ikke være med på innsettelsen av republikansk president denne gangen heller. Foto: Emily Michot, Miami Herald/TNS/NTB Scanpix. Vis mer

Én etter én boikotter de nå Trump. Minst 60 demokrater har trukket seg fra seremonien, ifølge Washington Post.

Den påtroppende presidenten må nøye seg med tildels ukjente artister.

Den mest kjente på lista er country-artisten Toby Keith. Ellers fylles lista av countryartist Lee Greenwood, The Frontmen of Country, DJ Ravidrums, dansegruppa Radio City Rockettes, hvor noen av medlemmene har nektet å opptre i protest, og musikerne i The Piano Guys.

Her er hele artistlista.

MISFORNØYD: Det amerikanske punkbandet Green Day sender ett stikk til Donald Trump i sin ferskeste musikkvideo av låta «Troubled Times». Video: CNN / Trym Mogen, Dagbladet. Manu Viqueira, David Rodriguez. Splash DV. Vis mer Vis mer

- Ikke vanlig det som skjer nå

- Nå er dette blitt en markering av avstand og misnøye. Det er ikke vanlig, det som skjer nå, sier Jan Arild Snoen, som er forfatter, journalist og kommentator i det politiske tidsskriftet Minerva.

Aldri har en president vært så upopulær den dagen han tar over, skriver han i Minerva.

STØRSTE ARTISTKJENDIS: Country-musikeren Toby Keith - her fra Songwriters Hall Of Fame Induction and Awards Gala i 2015, er den mest kjente av artistene som har takket ja til å opptre under presidentinnsettelsen. Foto: Evan Agostin, Invision/AP/NTB Scanpix.
STØRSTE ARTISTKJENDIS: Country-musikeren Toby Keith - her fra Songwriters Hall Of Fame Induction and Awards Gala i 2015, er den mest kjente av artistene som har takket ja til å opptre under presidentinnsettelsen. Foto: Evan Agostin, Invision/AP/NTB Scanpix. Vis mer

- Lewis boikottet også innsettelsen av president Bush, litt med samme begrunnelse - at mange var skeptiske til opptellingen. Men Bush senior sa han likevel skulle kommet til innskrivelsen, hadde han ikke blitt syk. Dette handler om at man - selv om man ikke har respekt for vedkommende - har respekt for presidentembetet.

- Det er en ganske kraftig markering å ikke komme, sier Snoen til Dagbladet.

- Men det er ikke så rart at det skjer med Trump, han har ikke vist noen respekt verken for motstanderne eller embetet siden han ble valgt i november, sier han.

- Han er den eneste som tiltrer der et flertall i folket ikke ser positivt på det.

Det viser meningsmålinger etter valget.

Snoen mener Trump ga folk et lite håp den natta han valgt valget.

OBAMA OM TRUMP: Obama snakker om sitt beste råd til Trump under sin siste pressekonferanse 18. januar. Video: CNN Vis mer

- Tilbake til det gamle etter en dag

- Det var bare et blaff av en annen person. Det er ikke ham når de positive øyeblikkene kommer. Det kan hende at han vil komme til å rekke ut en hånd, men så vil det gå en dag eller to før det er tilbake tli det gamle, tror jeg. Jeg forventer ikke at han vil gjøre noe for å bringe nasjonen sammen og skape forsoning. Gi-ham-en-sjans-forsoningen er ikke der.

- Er det noen som sårer ham, ved å boikotte innskrivningen?

- For han vil det bare bekrefte at folk «bare er ute etter ham». Pressen også. Han har blåst fra seg, som alltid. Jeg tror ikke dette vil ødelegge festen hans, akkurat. -

- Men han er avhengig av etterhvert å forbedre populariteten sin blant folket. Han tror ikke på målingene, men partiet hans gjør det. Han må snu populariteten, ellers har han et problem.

Det er kjent at flere stjerner ikke har ønsket å opptre under innvielsen, og at Trump vil holde enn lavere profil enn han i utgangspunktet planla. Han skal ha ønsket parade foran Trump Tower i New York med TV-overført helikoptertransport derfra til Washington. Det blir ikke helt slik, men seremoniene skal likevel vare i tre dager, ifølge NTB.

Barack Obamas innsettelse varte i fem dager.

Ifølge NBC forbereder Washington seg på nærmere en million demonstranter. 3200 politifolk skal bistå i området, ifølge nyhetsbyrået.

- Tar det ikke så tungt

Thor Steinhovden i tenkesmien Agenda tror de neste dagene blir fylt av kontraster, med en stor innsettelse fredag og en varslet demonstrasjon på lørdag.

USA-kjenneren er selv i Washington for å overvære innsettelsen.

- Jeg tror ikke han tar det så tungt at mange boikotter ham. Det er «bare» folk fra representantenes hus og ingen senatorer, bare demokrater. Men det er veldig uvanlig at høytstående politkere står over dette. Det er en lang, historisk tradisjon. Det forespeiler kanskje at de fire neste åra blir tøff, tror Steinhovden.

Mest upopulær - mer makt

Trump er tidenes mest upopulære presidenten ved innsettelsen, men han har samtidig mer makt fordi republikanerne har flere representanter i Kongressen.

- Det blir ingen dans på roser. Likevel er Trump trolig mer opptatt av at han kunne ønsket seg flere kjendiser tilstede. Jeg tror han synes det er fint å være i kampanjemodus fortsatt; at han har demokratene som fiender og kan ta dem i media.

- Jeg tror ikke han ser på det som bekymring. Jeg tror heller at tallene svir. Det spørs hvor mange som dukker opp, han ønsker folkefest, men hvis det ikke kommer ønsker så mange så blir det jo ikke helt som forventet. Jeg tror ikke vi skal ta det på forskudd at ingen dukker opp, det er mange som kommer for å se innsettelsen av en person helt uten politisk erfaring.

NAKENBILDER MOT TRUMP: Aria Watson fra Oregon, USA, protesterte mot det hun synes er Trumps kvinnesyn. Et skoleprosjekt har fått større oppmerksomhet enn forventet. Video: Aria Watson Les hele saken her: http://www.dagbladet.no/nyheter/18-aring-fikk-venner-til-a-kle-seg-nakne-for-a-vise-avsky-mot-trump/66031510 Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling