Én etter én forsvant sporløst

- Hvis du ser dette, har jeg blitt tatt.

KONSEKVENSER: Flere hundre personer samlet seg for å vise motstand mot Kinas corona-restriksjoner. I etterkant forsvant flere av dem sporløst. Foto: Thomas Peter / Reuters / NTB
KONSEKVENSER: Flere hundre personer samlet seg for å vise motstand mot Kinas corona-restriksjoner. I etterkant forsvant flere av dem sporløst. Foto: Thomas Peter / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Når jeg spiller inn denne videoen, har fire av vennene mine allerede blitt tatt.

Opptaket av den 26 år gamle kvinnen i Beijing kunne vært tatt ut av en skrekkfilm. I slutten av november deltok hun på en protest mot håndteringen og restriksjonene Kina innførte mot corona.

Men en etter en har flere av demonstrantene forsvunnet, skriver CNN.

Kritiserte systemet - forsvant

I opptaket forteller 26-åringen at hun har bedt vennene om å offentliggjøre klippet dersom hun forsvinner. Allerede da skal hun ha følt på en uro og fare.

- Med andre ord, hvis du ser denne videoen, så har jeg blitt tatt av politiet, sier kvinnen.

FØRES UT: Kinas ekspresident Hu Jintao ble geleidet ut under avslutningsseremonien på partikongressen i Beijing. Han har ikke blitt observert siden. Video: Reuters. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

Flere hundre studenter ved det ledende Tsinghua-universitetet deltok i protesten mot nedstenging. Ifølge CNN ble flere av deltakerne pågrepet i stillhet av myndighetene i ukene som fulgte siden 27. november.

Kinas nullsmitte-policy var under hardt press. Men med kampen mot smitte fulgte kritiske motstemmer.

Hvor mange som ble pågrepet og fengslet i forbindelse med protestene, er foreløpig uvisst. Det samme er antallet løslatte.

Ble oppringt av myndighetene

Myndighetene har så langt ikke gitt noen offisiell uttalelse om pågripelsene i etterkant av demonstrasjonene, som fant sted flere steder i landet.

I tillegg til motstand mot corona-håndteringen, ønsket demonstrantene å minnes personene som omkom i en brann i en bygning som var under lockdown på grunn av smitte.

Markeringen gikk rolig for seg, men dagene etter skal flere ha opplevd å føle seg overvåket. Ifølge CNN ble blant annet teledata brukt til å spore opp flere som hadde vært til stede på markeringen i Beijing.

I en rekke kinesiske storbyer ble gatene fylt av politipatruljer som skal sørge for ro og orden. Flere personer som deltok i protestene opplyste også at de i etterkant ble oppringt av myndighetene, som har krevd en forklaring på deltakelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer