Én gnist fra katastrofen

Én gnist kunne vært nok til å utløse en stor eksplosjon på Eldøyane inntil Aker Stord. Minst 30 arbeidere var i fare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STORD (Dagbladet): I en intern Aker Kværner-rapport, som til nå ikke har vært kjent for offentligheten, beskrives det uhyggelige scenarioet:

4. oktober 2002 oppdager kommisjonen, som egentlig skulle granske én enkelt arbeidsulykke, at de nedgravde rørsystemene for arbeidsluft på Eldøyane på Stord bare er én gnist unna å gå i lufta.

Og det fantes nok av gnister i området. Arbeidet med å rive ned plattformen «Maureen Alpha» gikk for fullt. Flere av arbeiderne skal ha vært i sving med skjærebrennere.

Det kunne gått liv

Aker Stords hovedverneombud Arve Toft deltok i granskingen, og vil ikke kommentere detaljer i rapporten.

Han bekrefter imidlertid at omfanget kunne blitt langt større enn den ene eksplosjonen som skadet en arbeider.

-  Flere eksplosjoner kunne ha oppstått i området, og flere personer kunne ha blitt skadet.

-  Kan du utelukke at flere menneskeliv kunne ha gått tapt?

 KUNNE EKSPLODERT: Flere menneskeliv kunne gått tapt, bekrefter Aker Stords hovedverneombud Arve Toft. I ett døgn ble oksygen sendt ned i det nedgravde rørsystemet for arbeidsluft på Eldøyane. Sammen med olje, var faren for en eksplosjon overhengende. Foto: Erling Hægeland
KUNNE EKSPLODERT: Flere menneskeliv kunne gått tapt, bekrefter Aker Stords hovedverneombud Arve Toft. I ett døgn ble oksygen sendt ned i det nedgravde rørsystemet for arbeidsluft på Eldøyane. Sammen med olje, var faren for en eksplosjon overhengende. Foto: Erling Hægeland Vis mer

-  Nei, det kan vi ikke.

-  Så her var man nær ved katastrofe?

-  Det er klart at når en så alvorlig ulykke kunne ha oppstått, så er man i nærheten av en katastrofe, svarer hovedverneombudet.

Lemlestet platearbeider

Først ett døgn etter eksplosjonen som lemlestet platearbeideren Hannu Tiempo, oppdaget kommisjonen «det virkelige potensialet i hendelsen» .

Alle arbeidere på øya ble straks evakuert.

Årsaken var at det ved en feil var sendt oksygen ned i det nedgravde rørsystemet for arbeids- og trykkluft på øya. I rørene var det olje. Ifølge rapporten skal verken arbeidsledelsen eller ansatte ha forstått faren.

Eksplosjonene kunne ha rammet Aker Stords eget anlegg for plattformriving (demolering), hvor det arbeidet 30 ansatte da området ble evakuert.

I tillegg kunne den ha rammet en rekke andre bedrifter på halvøya, hvor det nedgravde ledningsnettet for arbeidsluft strekker seg.

Uvisst antall personer

Ifølge rapporten dreier dette seg om Sunnhordland Interkommunale miljøverk, Scandinavia Metall og «andre aktører». Stord Base skal ha et eget trykkluftanlegg, men arbeidere ved bedriften skal ha deltatt ved Aker Stords demoleringsanlegg.

Det er uvisst hvor mange personer som i alt befant seg på Eldøyane under evakueringen.

«Hvert uttak av arbeidsluft var en potensiell tennkilde til eksplosjon, både lokalt på arbeidsstedet og i nedgravd ledningsnett,»
konkluderer rapporten.

-  Skal ikke skje igjen

Trykklufta brukes til luftdrevne redskaper som vinkelslipere og meisler. Den kan også filtreres og brukes som luft til arbeidstakernes pustemasker.

Hovedverneombud Toft er glad for at Aker Stord i ettertid har innført en rekke sikkerhetstiltak, som grunnopplæring i behandling og bruk av gasser. Etter ulykker skal det straks gjøres en konsekvensvurdering for å avdekke skjulte farer.

-  En så alvorlig nestenulykke skal ikke skje igjen, sier Toft til Dagbladet.Aker Stords informasjonssjef Alf Terje Myklebust har ingen kommentar til nesten-ulykka, ut over å vise til at granskingskommisjonen aldri undersøkte eller dokumenterte hvor alvorlig det potensielle skadeomfanget kunne ha blitt.