TOPPDUO.
Une Aina Bastholm og Arild Hermstad er Miljøpartiet De Grønnes to nasjonale talspersoner. Snart kan en av dem bli partiets første leder.
Foto: Mats Rønning / NTB scanpix
TOPPDUO. Une Aina Bastholm og Arild Hermstad er Miljøpartiet De Grønnes to nasjonale talspersoner. Snart kan en av dem bli partiets første leder. Foto: Mats Rønning / NTB scanpixVis mer

Én kan bli Den Grønne

I skyggen av KrFs mulige sidebytte pågår det ledervalg i Miljøpartiet De Grønne. Spørsmålet er om partiet erstatte to talspersoner med én partileder.

Som det eneste i norsk partiflora opererer MDG med en kvinnelig og en mannlig nasjonal talsperson i stedet for en partileder. Det kan det nå bli en slutt på.

- Etter en lang periode med mulighet for debatt i alle deler av partiet, inviteres nå alle medlemmer til å stemme elektronisk over hvilken ledermodell de ønsker seg, sier MDGs fungerende partisekretær Torkil Vederhus til Dagbladet.

Voteringen startet denne uka og pågår til 21. oktober. Minst 50 prosent av medlemmene må delta for at resultatet skal være gyldig.

- Avstemningen foregår digitalt ved at alle medlemmer får mulighet til å gi sin stemme anonymt på en nettside. Responsen vi har fått så langt har vært positiv, sier Vederhus.

Først i 2020

Under MDG-landsmøtet i vår tok avtroppende talsperson og partiets første stortingsrepresentant Rasmus Hansson til orde for å vrake dagens ledermodell. Erfaringer med personstrid og uenighet helt i toppen av partiet veide inn på vurderingene hans.

- Alt i alt er risikoen for partiet mindre med en tradisjonell ledermodell. For hvis det skjærer seg i toppen, så har du én leder som har mandat til å fatte beslutninger og ta partiet videre, sa Hansson i forbindelse med landsmøtet.

Uansett skal det ikke velges en partileder nå. Det er kun modellen som skal landes.

- Hvis alternativet med én partileder vinner fram, så vil det endres når perioden til dagens talspersoner løper ut, ved at vi velger partileder på landsmøtet i 2020, sier Vederhus.

To kandidater

Dersom det blir flertall for å erstatte dagens ledermodell med én partileder, er stortingsrepresentant Une Aina Bastholm en åpenbar favoritt, fulgt av den nye mannlige nestlederen Arild Hermstad.

Både Bastholm og Hermstad har som Hansson tatt til orde for å endre ledermodell, men på grasrota i partiet - ikke minst blant veteranene - ligger det langt inne å endre et av MDGs fremste særmerker.

– Det er folkene som besitter vervene som er det viktigste, men summa summarum så mener jeg at en partiledermodell vil være enklere for oss. Jeg mener også det i en del sammenhenger vil være mer demokratisk, for du velger hvem som i bestemte sammenhenger skal ha det siste ordet, sa Bastholm til NTB under landsmøtet i vår.

Dersom færre enn 50 prosent av MDGs medlemmer deltar i avstemningen, blir den ikke bindende. Da beholder partiet dagens vedtekter med to talspersoner, får Dagbladet opplyst.