'N Kjell sin kveld

Kjell Aukrust kunne ikke ta imot Brage-juryens hederspris i går kveld. Men Solan Gundersen er ingen dårlig stedfortreder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Je håper at litt ta'n er til meg og? spurte Solan kontant da kulturminister Åslaug Marie Haga overrakte ham statuetten og sjekken.

Aukrust fikk prisen for sitt forfatterskap som strekker seg helt tilbake til debuten i 1958. Juryen karakteriserte ham som en av etterkrigstidas aller mest folkekjære forfattere, og trakk fram hans brodd og humoristiske snert, samt tegningene hans.

Svett jobb

Grethe Kausland befant seg inne i Solan Gundersens varme kostyme, og etterpå lurte hun bekymret på hvor hun skulle gjøre av prisen og sjekken. Aukrusts forlagsredaktør heter nemlig Anders Heger, og han befant seg i sin egen lykkerus i går kveld.

Prisen får nok sin velfortjente plass hjemme i stua hos Kjell og Kari på Nordstrand i Oslo.

Ny film

19. mars neste år fyller Aukrust 80 år, og da blir han nødt til å forlate Oslo og reise hjem til Alvdal. Alvdølene planlegger nemlig å feire bursdagen til bygdas store sønn gjennom hele året, med teater, musikk og seminarer. Til og med tynsetingene er invitert! Aukrustsentret ble tidligere i år rammet av økonomisk krise, men den videre driften av sentret ble reddet i siste øyeblikk. Og snart kommer det enda en ny animasjonsfilm om Aukrusts legendariske figurer: Produsentene av «Gurin med reverompa», for øvrig en kjempesuksess, planlegger en film om Solan, Ludvig og Reodor Felgens reise til Italia.

Men først skal mannen bak det eventyrlige universet som har fascinert generasjoner av nordmenn feires: Gratulerer, Kjell Aukrust!

HEDRET: Kjell Aukrust fikk hedersprisen under gårsdagens Bragepris-utdeling i Universitetsbiblioteket på Blindern.