KAMP FOR HVER STEMME: Det pågår en knallhard kamp for hver eneste delegat som skal på landsmøtet til KrF fredag. I kveld står slaget i Agder KrF. Hareide sier at selv om det blir knappest mulig flertall for det ene eller det andre regjeringsalternativet, må partiet følge det rådet. Foto: Lars Eivind Bones
KAMP FOR HVER STEMME: Det pågår en knallhard kamp for hver eneste delegat som skal på landsmøtet til KrF fredag. I kveld står slaget i Agder KrF. Hareide sier at selv om det blir knappest mulig flertall for det ene eller det andre regjeringsalternativet, må partiet følge det rådet. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

KrF-striden

Én KrF-delegat kan avgjøre hvem som skal styre landet

Det knappest mulige flertall kan være nok til gå i regjering med Erna Solberg, eller felle hennes regjering.

Lillesand (Dagbladet): Det bekrefter KrF-leder Knut Arild Hareide overfor Dagbladet.

Han, nestleder Kjell Ingolf Ropstad og parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan er på plass på Kalvild Gård ved Lillesand, der slaget om Agder KrF skal stå i kveld. Hareide skal råde fylkespartiet til å støtte hans syn, om å gå til regjeringsforhandlinger med Sp og Ap, Ropstad skal argumentere for at KrF må gå inn i dagens regjering, men Grøvan vil at partiet skal fortsette som opposisjonsparti på vippen i Stortinget, som nå.

Skal vinneren ta alt?

I Agder er det ventet blått flertall. Men om utfallet på landsmøtet om ei uke, blir det kamp helt fram til voteringen, sa Hareide til Dagbladet tidligere i dag. Han mener utfallet er helt åpent, tellinger og beregninger til tross. En eneste delegat kan være nok til å avgjøre samarbeidsspørsmålet, bekrefter Hareide.

- Det er flertallet på landsmøtet som avgjør hvilken retning jeg vil råde partiet å følge, sier han.

- Selv om det bare er med en stemmes overvekt?

- Hvis landsmøtet gjør et valg, så må KrF følge flertallet. Så hvis det er flertall på landsmøtet for å gå inn i regjering med Høyre, Frp og Venstre, da sier jeg at KrF må følge den veien. Det er aldri bra å ha veldig knappe føringer. Men vi trenger en avklaring, det er derfor vi utfordrer vårt øverste organ til å gjøre det. Jeg er innstilt på å følge landsmøtet, og gi det rådet til partiet at vi må følge den beslutningen landsmøtet tar.

STORT OPPMØTE: Knut Arild Hareide hilser på partikolleger. Her kommer daglig leder ved Troens Bevis i Sarons Dal, Rune Edvardsen. Foto: Lars Eivind Bones.
STORT OPPMØTE: Knut Arild Hareide hilser på partikolleger. Her kommer daglig leder ved Troens Bevis i Sarons Dal, Rune Edvardsen. Foto: Lars Eivind Bones. Vis mer

- Og så er det opp til deg å trekke konsekvenser av det?

- Det er ikke en del av denne debatten, og det kommer jeg ikke til å kommentere, sier Hareide.

Skal vinneren ta alt?

Men den første store debattrunden kommer imidlertid til å handle om flertallet skal ta alt, slik som i Rogaland KrF, eller om valget av delegater til landsmøtet skal avspeile at det også vil være et stort mindretall.

Partiledelsen har samlet rådet fylkespartiene til å sørge for at mindretallet blir hørt. Leder i Agder KrF, Per-Sverre Kvinlaug, oppfordret i sin innledning på møtet om det samme. Han ba landsmøtet innstendig om å velge delegater som avspeiler helheten.

- Årsmøtet er suverent, men samarbeidsspørsmålet er dypt for hver eneste av oss. Derfor må også mindretallet kjenne på at deres syn kommer helt fram, sa Kvinlaug.

Han understreker at det er viktig at de som taper på landsmøtet, vet at de fikk sitt syn fram, og at de kan akseptere resultatet.

- Årsmøtet suverent til å gjøre som de vil, men det er klokt å tenke på at mindretallet må bli hørt, sier Kjell Ingolf Ropstad.

- Blått flertall = blå delegasjon

Men i Agder er det sterke krefter, ikke minst fra Kristiansand KrF, som mener at blått flertall bør bety blå delegasjon. Ifølge leder i Kristiansand KrF, Viggo Lütcherath, vil han være fornøyd med alt over 11 av 18 blå delegater fra Agder.

- I Kristiansand var det et stort flertall for å gå til høyre. Hvis det blir vektet for alle leire, så er ikke delegasjonen fra lokallaget til fylkesårsmøtet representativ.

Men vi kan jo ikke gå inn i to regjeringer. Denne saken må avgjøres med flertall. Når det er stort flertall for å gå til blå side, vil vi sende en blå delegasjon. Det har jeg tenkt å foreslå i kveld, sier Lütcherath.

STORT OPPMØTE: Knut Arild Hareide hilser på partifeller på årsmøtet i Agder KrF. Her er det daglig leder ved Troens Bevis i Sarons Dal, Rune Edvardsen, som kommer. Foto: Lars Eivind Bones/Dgabladet
STORT OPPMØTE: Knut Arild Hareide hilser på partifeller på årsmøtet i Agder KrF. Her er det daglig leder ved Troens Bevis i Sarons Dal, Rune Edvardsen, som kommer. Foto: Lars Eivind Bones/Dgabladet Vis mer