Én mann skutt, politiet jakter ennå på flere personer

Uavklart om kvinne som flyktet fra torpedert BMW var gissel eller medhjelper. En mann på sykehus med skuddskader etter pågripelse. Politiaksjon mot bolig i Grimstad.

SKUTT: Mannen som her blir pågrepet av politiet, ble seinere fraktet til sykehus med skuddskader. Foto: FVN.no
SKUTT: Mannen som her blir pågrepet av politiet, ble seinere fraktet til sykehus med skuddskader. Foto: FVN.noVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||• Har du opplysninger om de involverte i gisseldramaet på Sørlandet? Ta kontakt med Dagbladet med sms til 2400, epost til 2400@db.no eller ring 24 00 00 00.

(Dagbladet): Situasjonen var klokka 19 ennå svært uoversiktlig etter et mange timer langt drama med en antatt kidnapping, et brutalt ran, vill biljakt og skyting i Grimstad.

Politiet vet ennå ikke hvor mange personer på flukt, eller om kvinnen som skal ha vært gissel er i sikkerhet. Én mann er pågrepet, mens politiet ennå jakter på en kvinne som flyktet til fots i Grimstad og en Volkswagen Golf personbil.

Politiet hevdet etter en dramatisk pågripelse i Grimstad at  det kun var avfyrt varselskudd og at ingen personer var skadd, men seinere så journalister at den pågrepne mannen ble fraktet fra politihuset i ambulanse.

Overfor Agderposten bekrefter nå Sørlandet sykehus at mannen, som er i 30-årene, har blitt skutt i låret.

— Han er under behandling for skuddskader, men skadene er ikke alvorlige sier kirurg Matin Bøhler til avisa.

Det er ennå uklart hvem som skjøt personen og når skaden oppsto. Klokka 18.50 understreket Magnus Andreassen ved Agder politidistrikt overfor Dagbladet at det kun ble skutt «et rettet varselskudd til side for mannen». Rundt en time seinere uttalte han til Agderposten at politiet ikke vet om det var politiet eller noen andre som avfyrte skuddet som traff.

- Vi så at han hadde skader i låret, men vi visste ikke at skadene kom fra skuddet som ble løsnet. Etter et kjapt avhør på politistasjonen, rekvirerte vi en ambulanse, sier Andreassen nå ifølge Agderposten.

Spesialenheten for politisaker er koblet inn fordi det ble løsnet skudd fra politiets side.

- Vi er blitt kontaktet av politiet etter at politiet har avfyrt ett skudd, og en person er såret etter denne politiaksjonen, sier Jan Egil Presthus, leder for Spesialenheten for politisaker, til Dagbladet.

Presthus vil ikke bekrefte eller avkrefte hvorvidt mannens skuddskade er forårsaket av politiet.

- Kidnappet i bil Dramaet ble kjent i 10-tida i formiddag, da en kvinne ifølge politiet ble tatt som gissel ved Kristiansand og tatt med i en svart BMW. Bilen skal først ha kjørt mot Arendal, før den snudde og kjørte en periode mot kjøreretningen i hastigheter opp mot 180 kilometer i timen.

Da politiet kom på sporet av BMWen ved en bolig i Grimstad, tømte personene i bilen et brannslukningsapparat ut av vinduet i et forsøk på å riste av seg forfølgerne. Ifølge en journalist fra Agderposten som havnet midt i dramaet kan det også ha blitt løsnet skudd da en pistol ble holdt ut av vinduet på BMWen.

Bilen ble ikke stanset før i 16-tida, da BMWen under en biljakt i høye hastigheter i Grimstad sentrum til slutt ble torpedert av politiet ved en husvegg.

En mann og en kvinne skal da ha løpt fra den stansede bilen.

- Politimannen som satt på passasjersida hoppet ut, kastet seg over panseret på politibilen og det hørtes et skudd. Da ble mannen som flyktet liggende på bakken, sier øyenvitne Nils Petter Stad Stadfosseli til Dagbladet.

- De løp i hver sin retning. Politet skjøt et rettet varselskudd til side for mannen, og han la seg da ned og overga seg. Kvinnen har vi ennå ikke funnet. Vi vet heller ikke om hun er vedkommende som ble tatt som gissel eller om det er en annen kvinne, sier politiinespektør Magnus Andreassen ved Agder politidistrikt til Dagbladet.

- Hun løp fra stedet, muligens med et våpen i hånda, sier politifolk på stedet til Fvn.no.

Like etter pågripelsen av mannen, gikk væpnede politifolk inn i et hus like ved. Dette har «trolig sammenheng» med saken, ifølge Andreassen.

Etter det Dagbladet forstår knyttes den aktuelle kjellerleiligheten til en av de involverte, og politifolk holder i kveld vakt ved huset.

Ranet vekter Store politistyrkler leter også etter en Volkswagen Golf personbil med registreringsnummer PP 82978.

Dette har sammenheng med jakten på en eller to bevæpnede ranere som kobles til hendelsene med den svarte BMWen.

I 08-tida i dag - to timer før kidnappingen skjedde - overfalt personer i Golfen en vekter og tvang ham til å ta ut penger fra en minibank. Også en annen mann i nærheten skal ha blitt pistoltruet til å betale for bensin ranerne fylte.

- De som var i Golfen var bevæpnet. Det er forhold ved saken som gjør at vi sjekker om dette har sammenheng med gisselsituasjonen, sier Andreassen.

Dagbladet.no kommer med mer.

POLITIAKSJON: Like etter pågripelsen i Grimstad gikk politiet til aksjon mot en bolig i nærheten. Foto: ERLING HÆGELAND
POLITIAKSJON: Like etter pågripelsen i Grimstad gikk politiet til aksjon mot en bolig i nærheten. Foto: ERLING HÆGELAND Vis mer