MØRKT: San Diego ligger i mørke etter at en ansatt i el-selskapet gjorde en feil nær en transformatorstasjon. Foto: Mike Blake/Reuters/Scanpix
MØRKT: San Diego ligger i mørke etter at en ansatt i el-selskapet gjorde en feil nær en transformatorstasjon. Foto: Mike Blake/Reuters/ScanpixVis mer

Én mann tok strømmen til fem millioner i California

«Menneskelig feil», sier selskapet, som ikke vil si hvor erfaren den ansatte er.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): - Forbered dere på å bli hjemme i natt uten strøm, sa San Diego Gas and Electric til alle kundene sine seint torsdag kveld amerikansk tid.

Alle trafikklys er ute av drift, folk kan ikke fylle bensin og mobilnettet er ustabilt, sier en innbygger i San Diego til nyhetsbyrået Reuters. Om lag 70 mennesker måtte reddes ut av heiser som ble stående fast.

Skolene i byen er nå stengt fram til mandag ettersom man ikke er sikker på om det ville bli mulig å skru på lyset i klasserommene. Et atomkraftverk er også rammet, og går på reserveløsninger.

Én mann Ved San Diegos internasjonale flyplass er alle avganger innstilt, mens sykehusene støtter seg på backup-systemer.

- Vi er i full kriseberedskap. Vi fikk fullført alle operasjoner som var påbegynt, men vi har utsatt alle planlagte operasjoner bortsett fra de mest kritiske, sier Gary Fybel, adm.dir. ved Scripps Hospital in La Jolla, San Diego.

Totalt er nesten fem millioner mennesker uten strøm - og det er forårsaket av én enkelt manns feil.

SOSIALT: Øl og stearinlys får folk til å kose seg, selv uten strøm. Foto: Gregory Bull/AP/Scanpix
SOSIALT: Øl og stearinlys får folk til å kose seg, selv uten strøm. Foto: Gregory Bull/AP/Scanpix Vis mer

En tekniker fra Arizona gjorde en tabbe som startet en kjedereaksjon fra som gjør at California er uten strøm fra grensa til Mexico til Orange County, skriver LA Times.

- Spredde seg APS, Arizonas største selskap innen vedlikehold av el-infrastruktur, sa at arbeideren jobbet på en strømlinje nær en transformatorstasjon, da alt gikk i svart.

- Strømbuddet ser ut til å være relatert til hva en APS-arbeider gjorde nær transformatorstasjonen i North Gila. Sikkerhetsprotokollene våre ville vanligvis ha hindret at strømbruddet spredde seg utenfor Yuma-området. Hvorfor det spredde seg vil være det viktigste i etterforskningen som allerede er i full gang, sier en talsperson for selskapet til LA Times.

Selskapet vil ikke svare på spørsmål om den ansatte. Media har blant annet stilt spørsmål om hvor erfaren han er.

TJENER PENGER: Lucia Alvarado selger batteridrevne lys, en forretning som går godt i natt amerikansk tid. Foto: Gregory Bull/AP/Scanpix
TJENER PENGER: Lucia Alvarado selger batteridrevne lys, en forretning som går godt i natt amerikansk tid. Foto: Gregory Bull/AP/Scanpix Vis mer