Én mill. i lønnshopp i fjor

Konsernsjef Jan Reinås i Norske Skog fikk nesten én million kroner mer i lønn og andre godtgjørelser i fjor enn året før. Også en rekke andre toppledere har fått oppsiktsvekkende lønnstillegg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens arbeidstakere flest måtte nøye seg med småpenger under fjorårets lønnsoppgjør, viser det seg nå at styremedlemmene i landets storselskaper har delt rundhåndet ut til sine konsernsjefer.

Doblet overskuddet

Jan Reinås fikk i 1999 utbetalt 2,54 millioner kroner. Beløpet omfatter både lønn og andre innberetningspliktige godtgjørelser. Dagbladet kan i dag fortelle at Reinås i fjor fikk økt det samlede beløpet til 3,5 millioner kroner - en økning på nesten 38 prosent.

Jan Reinås er en av landets mest erfarne næringslivsledere. Småbrukersønnen fra Stjørdal har ledet både SAS og NSB. Høsten 1999 ble han rammet av kreft, men har på tross av diagnosen det siste året gjennomført store omstillinger og oppkjøp i selskapet, som prises til nærmere 15 milliarder kroner på børsen.

Norske Skogs informasjonsdirektør, Hanne Aaberg, begrunner lønnsløftet Reinås har fått med den kraftige veksten selskapet har gjennomgått.

- I praksis har Jan Reinås en ny jobb sammenliknet med i fjor sommer. Selskapet er blitt dobbelt så stort etter norgeshistoriens største oppkjøp, påpeker Aaberg.

Norske Skog betalte i fjor 21 milliarder kroner for det New Zealand-baserte selskapet Fletcher Challenge.

- I tillegg har Reinås innfridd på alle områder, blant annet ble driftsresultatet doblet i fjor, påpeker informasjonsdirektøren.

Direktørfesten

Jan Reinås er langt fra den eneste topplederen som gjorde et kraftig lønnsbyks i fjor. Ifølge Dagens Næringsliv viser foreløpige tall fra beregningsutvalget for inntektsoppgjørene at de 488 lederne i de store norske selskapene (mer enn 250 ansatte) hadde en lønnsvekst på 16,4 prosent i fjor. Tallene avslører videre at de 120 som fra før tjente aller mest, fikk en lønnsvekst på hele 27,7 prosent i 2000.

LØNNSVINNER: Norske Skogs toppsjef, Jan Reinås, kan tryg smile etter et lønnsbyks på nærmere én million kroner. Det tilsvarer en lønnsøkning på 38 prosent!