Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Én milliard muslimer faster

KAIRO (NTB-Reuters): Verdens én milliard muslimer har begynt sin hellige fastemåned ramadan. For første gang på 33 år sammenfalt begynnelsen på ramadan med de kristnes nyttår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men årets fred og bønn forstyrres av Asias finanskrise og uløste konflikter og borgerkriger i mange av verdens mer enn 50 muslimske land.

I Algerie er ramadan blitt en av periodene i året innbyggerne ser fram mot med frykt. Under fastemåneden trapper de militante islamistene opp sin «hellige krig» mot regjeringen, en borgerkrig som har kostet over 70.000 sivile menneskeliv i løpet av de seks årene den har pågått.

Bare under ramadan-feiringens første dag onsdag ble det meldt om tre massakrer som kostet 78 sivile livet i Algerie, så frykten er utvilsomt velbegrunnet.

Alkohol og pisk

I Tyrkia regnet man med at alkoholen ville flyte som vanlig i går under nyttårsfeiringen. Hoteller og restauranter tilbyr både kveldsmat for de fastende, såkalt iftar, og mer vestlige festarrangementer for å markere inngangen i det nye året.

- Vi har iftar-buffet like før klokka 17 og gjør det unna i tide før nyttårsbuffeten klokka 19, forteller en talsmann for et av Ankaras større hoteller.

Andre land er ikke like fleksible.

Saudi-Arabia, islams fødeland i det sjuende århundre og hjemstavn for islams to helligste steder, har advart sine mange utenlandske gjester at å spise, drikke eller røyke offentlig kan føre til utvisning.

I Iran blir hvert eneste år flere titalls pågrepet fordi de tar for lett på forbudet mot å spise og røyke offentlig under ramadan, og enkelte av dem får smake pisken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!