GJØR KLAR URNENE:  Stemmeurnene, eller i dette tilfelle boksene hvor stemmene legges, gjøres klare til søndagens folkeavstemning i Hellas hvor grekerne skal stemme ja eller nei til de europeiske kreditorenes foreslåtte låneavtale. FOTO: AFP Photo / NTB Scanpix
GJØR KLAR URNENE: Stemmeurnene, eller i dette tilfelle boksene hvor stemmene legges, gjøres klare til søndagens folkeavstemning i Hellas hvor grekerne skal stemme ja eller nei til de europeiske kreditorenes foreslåtte låneavtale. FOTO: AFP Photo / NTB ScanpixVis mer

Én million grekere bor utenfor Hellas. Nå haster de hjem for å stemme over landets framtid

Folkeavstemning om låneavtale søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Drevet av patriotisme og frykt har mange av de om lag én million grekerne som bor utenfor Hellas, kjappet seg tilbake til hjemlandet for å kunne delta i folkeavstemningen søndag.

Det skriver britiske The Guardian.

Reglene for folkeavstemninger i Hellas sier nemlig at personen må være tilstede for å kunne avgi sin stemme.

Derfor har de om lag én million grekerne som ikke bor i Hellas, hatt en drøy uke på seg til å komme hjem etter at Hellas' statsminister Alex Tsipras annonserte sent i forrige uke at han ville avholde en folkeavstemning om hvorvidt Hellas skal si ja eller nei til sine europeiske kreditorers forslag om låneavtale.

Søndag får Tsipras altså sitt svar fra grekerne.

Vil stemme ja Til The Guardian sier greker og London-beboer Christopher Ioakimidis at han kom til å stemme ja til den foreslåtte låneavtalen. En EU-exit vil ifølge han selv være katastrofal for hans familiebedrift, et medisinsk importselskap.

Han frykter også at en utgang fra EU også vil sette hans London-opphold i fare.

- Hvor mye flybilletten kostet, var ikke så viktig. Hvis det blir et stort «nei» og vi forlater euro-sonen, vet jeg at jeg ikke hadde vært i stand til å tilgi meg selv for ikke å ha komet tilbake til Hellas for å stemme, sier Ioakimidis ifølge den britiske avisa.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De skriver videre at de fleste utflytterne de har snakket med, var alle sammen interessert i å stemme ja til låneavtalen fra Hellas' europeiske kreditorer.

- Stem nei Da stemmer i så fall utflytterne mot sin egen statsminister oppfordring. Senest i går, fredag, oppfordret Tsipras igjen Hellas' innbyggere om å si nei til låneavtalen. Denne gangen foran demonstranter i Aten.

Tidligere fredag ble det voldelige sammenstøt mellom demonstranter og politiet.

Statsminister Tsipras og Hellas' finansminister Yanis Varoufakis har kraftige reservasjoner ved å akseptere kreditorenes lånekrav, som de mener er alt for strenge.

Senest lørdag formiddag kalte finansminister Varoufakis EUs og kreditorenes behandling av Hellas for «terrorisme», ifølge The Telegraph.

- Det de gjør med Hellas har et navn - terrorisme. Det Brüssel og troikaen vil er at ja-siden skal vinne så de kan ydmyke grekerne. Hvorfor tvang de oss til å stenge bankene? For å sette frykt i folk. Og å spre frykt kalles terrorisme.

Han gjentok også sitt løfte om at han skal gå av hvis Hellas stemmer ja til kreditorens låneavtale. Tidligere i uka sa han også at han heller vil kutte av sin egen arm enn å signere en avtale som ikke inkluderer gjeldslettelse, ifølge The Telegraph.

Usikkert hvor mange som reiser Det er ifølge The Guardian uvisst akkurat hvor mange grekere som vil reise hjem for å delta i folkeavstemningen. Det greske flyselskapet Aegan Airlines har imidlertid satt opp ekstra flyvninger mellom Aten og London og Brussel og London på grunn av den store pågangen.

Også fra en rekke tyske byer skal salget av flybilletter til Aten ha skutt i været.