Én million kinesere flykter fra tyfon

Her raser et hotell på i elva i Taiwan. Nå slår tyfonen inn over Kina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En fire år gammel gutt ble søndag det første offeret for tyfonen Morakot i Kina. Uværet har tvunget én million kinesere til å forlate hjemmene sine.

Gutten ble begravet under vrakrester sammen med flere voksne i Wenzhou, en by med mye industri ved kysten av Zhejiang-provinsen. De skadde fikk førstehjelp, men livet til fireåringen sto ikke til å redde, opplyser lokale myndigheter til nyhetsbyrået Xinhua.


Morakot slo inn over østkysten av Kina med vindstyrker på opptil 180 kilometer i timen, etter først å ha skapt store ødeleggelser på Taiwan. Her var tre personer bekreftet omkommet søndag, mens 31 var savnet.


- Datteren min ropte på meg to ganger og sa «Vi blir skylt bort! Skynd deg, skynd deg!» Så mistet jeg dem, fortalte en gråtende kvinne til taiwansk TV.


Både datteren og mannen hennes havnet i en elv da bilen deres ble tatt av flomvannet i fylket Nantou, sentralt på øya.


Hamstret mat

Det er ikke uvanlig at tyfoner rammer Kina, Taiwan, Indonesia og Japan i høsthalvåret. De kraftige stormene samler styrke over varme farvann i Stillehavet og Sør-Kina-havet, før de driver innover land.


I de kinesiske kystprovinsene Fujian og Zhejiang var til sammen rundt én million mennesker evakuert søndag. I byen Fuzhou hamstret folk matvarer i supermarkedene før uværet nådde land.


Selv om kinesiske myndigheter har lang trening i å håndtere tyfoner, kan stormene skape store problemer for næringsliv, fiske og shipping i den sørøstlige delen av landet, hvor eksportindustri utgjør en stor del av økonomien.


Over 35.000 båter og skip ble kalt inn til havn før uværet brøt løs, ifølge Xinhua. Et lasteskip klarte likevel å grunnstøte på et rev, og kinesiske redningsmannskaper jobbet søndag med å berge de åtte besetningsmedlemmene.


Myndighetene var nødt til å stenge flere motorveier, og også i storbyen Shanghai, som ligger lenger nord, er beredskapen hevet.


Feid på sjøen

På Taiwan fikk folk stifte bekjentskap med Morakot allerede fredag. Tre utenlandske skip gikk på grunn utenfor kysten, og en kvinne som gikk til fots nord på øya, skal ha druknet da hun ble tatt av et vindkast og feid på sjøen.

Hotell Chin shuai ble skyldt på sjøen.


Selv om vindstyrkene på Taiwan lot til å avta søndag, ønsket ikke myndighetene å ta noen sjanser. Soldater ble satt inn i arbeidet med å redde folk som er blitt isolert på grunn av uværet. Minst 10.000 mennesker er isolert i tre tettsteder i fylket Pingtung, hvor det rapporteres om rekordstore nedbørsmengder på opptil 2,5 meter.


Flommen som er skapt av tyfonen Morakot er den verste på Taiwan på et halvt århundre.


(NTB)

Hjelpemannskaper forsøkte søndag å redde en kineser som klamrer seg fast til en stolpe i Shanghai. Storbyen var rammet av flom idet tyfonen Morakot gradvis kom nærmere. Foto: REUTERS / SCANPIX

REDDET:  Dette lille barnet ble reddet fra flommen som fulgte tyfonen i Taiwan. Tyfonen har nå kommet til Kina. Foto: Ap Photo
REDDET: Dette lille barnet ble reddet fra flommen som fulgte tyfonen i Taiwan. Tyfonen har nå kommet til Kina. Foto: Ap Photo Vis mer