Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Én million på rømmen i USA

10 000 rømlinger ble tatt under aksjon i USA. Men over en million er fremdeles på frifot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Operasjon FALCON, som står for Federal And Local Cops Organized Nationally, har satt historisk rekord i USA og landets ferske justisminister Alberto Gonzales er meget fornøyd skriver nyhetsbyrået AP.

Gravde seg ut for 11 år siden

Jose Rivera-Sanchez var ikke like fornøyd. Han hadde fått elleve år i frihet etter at han hadde klart å grave en tunnel ut fra Bayamon-fengselet på Puerto Rico som han rømte fra i 1994.

I april ble han tatt i Waterbury i delstaten Connecticut. Rivera-Sanchez sonet en dom på 37 år for mordforsøk, overfall og ran.

Han stakk av sammen med ni medfanger og en av dem er fremdeles på frifot.

Eddie Kelly(24) som er ettersøkt for å ha drept en mann ved å skyte ham fem ganger ble også tatt. Det samme 21 år gamle Marcel Baldwin fra Atlanta som er anklaget for seksuelle overgrep mot et barn, Baldwin ble funnet bak en falsk dør på et kjøkken.

Mer enn 150 av de 10 340 fangene som er blitt tatt sonet dommer for mord, 553 var dømt for voldtekt og seksuelle overgrep og flere enn 600 hadde arrestordre for væpna ran, opplyser U.S. Marshals.

Det ble også funnet 30 kilo kokain, 19 kilo heroin, 204 kilo marihuana, 39 kilo andre narkotiske virkemidler, samt over 300 000 dollar i cash.

STORAKSJON: Omlag 10 000 skurker ble pågrepet i storaksjonen. Men fortsatt er over 1000 000 kjeltringer på rømmen i USA. Foto: US Marshals
STORAKSJON: Omlag 10 000 skurker ble pågrepet i storaksjonen. Men fortsatt er over 1000 000 kjeltringer på rømmen i USA. Foto: US Marshals Vis mer

Operasjon Falcon er dedisert ofrene for kriminelle handlinger og ble satt i verk fra 10. til 16.april som er den såkalte National Crime Victims Rights Week. Denne uke ble satt i gang av president Ronald Reagan i 1981 og blir markert hvert år.

- Vi vet av erfaring og fra den bitre opplevelsen til de mange ofrene for vold, at en fange eller andre ettersøkte for vold som er på rømmen er svært farlige og mer rovgriske enn de fleste. Og at de er en plage for samfunnet, sa justisminister Alberto Gonzales på en pressekonferanse i går.

Den amerikanske kongressen har gitt US Marshals både penger og myndighet til å fortsette jakten på de mange som fortsatt er på rømmen i USA.

- Vi har fem permante regionale kommandogrupper som hele tiden jakter på rømte fanger, sier talsmannen for US Marshals, David Turner til AP.

Den historiske apriluka kostet rundt seks millioner kroner og mesteparten var overtid for de 3100 politifolka, detektivene, etterforskerne og spesialagentene fra 959 forskjellige kontorer i USA. Alle slo til på samme tidspunkt og jobbet natt og dag i ei uke. Fangsten var ti ganger større enn det som er vanlig.

I hele fjor ble 36 000 personer som hadde føderal arrestordre på seg tatt. I tillegg ble 31 600 personer på rømmen tatt i samarbeid med delstats- og lokalpoliti.

Det sitter rundt to millioner mennesker i fengsel i USA.

PENGER OG DOP: Under storaksjonen ble det beslaglagt store mengder penger, dop, og våpen. I denne safen fant etterforskerne alle tre representert.
PENGER: Over 300 000 dollar er beslaglagt.
WANTED: Dette er de 15 mest ettersøkte US Marhals jakter på for øyeblikket.
BANDITTER: Her blir en kvinnelig rømling fanget inn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!