Plastflasker er klimatrussel:

Én million plastflasker kjøpes hvert minutt. De truer kloden

- Idiotisk, for nedbrytbare flasker kan lages, sier norsk klimaekspert og oseanograf.

FARLIG AVFALL: Et barn går gjennom en søppelhaug av plastflasker i utkanten av den indiske byen Chandigarh. Hvert sekund kjøpes så mange som 20 000 plastflasker, verden over. Bare en liten brøkdel av disse resirkuleres. Foto: Ajay Verma / Reuters / Scanpix
FARLIG AVFALL: Et barn går gjennom en søppelhaug av plastflasker i utkanten av den indiske byen Chandigarh. Hvert sekund kjøpes så mange som 20 000 plastflasker, verden over. Bare en liten brøkdel av disse resirkuleres. Foto: Ajay Verma / Reuters / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sol og sommer og tid for å kjøpe seg noe leskende drikke. Du er langt fra alene. Hvert eneste minutt kjøpes en million plastflasker - og tallet vil stige med hele 20 prosent innen 2021, viser tall The Guardian har fått tak i: Et gedigent klimaproblem, med andre ord.

- Plast og olje kommer fra petroleumsindustrien, og var til uvurderlig støtte for vestens velstandsutviklingen i det 20. århundret. Men med befolkningseksplosjonen ser vi nå de farlige konsekvensene: Olja, med sitt CO2-utslipp, og plasten, som ikke kan nedbrytes. Derfor bør produksjon stoppes, sier Cecilie Mauritzen, klimaekspert og oceanograf.

Forbud må til

Men veien fram er lang: Stadig flere vil ha rent flaskevann. Spesielt gjelder dette i folkerike land som Kina, India og Indonesia, der stadig flere mennesker får ta del i velstandsutviklingen.

- Plasten kommer på toppen av klimaendringene, og sammen kan de virkelig ødelegge økosystemene raskt, sier Mauritzen.

I 2016 ble 480 milliarder plastflasker solgt. Hvis disse hadde blitt plassert oppå hverandre, hadde flaskene kommet halvveis opp til sola, ifølge The Guardian. I 2021 antas det at nær 600 milliarder flasker vil selges, ifølge en rapport.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer