Flystyrten i Etiopia

- Én nordmann om bord i ulykkesflyet

157 personer omkom da et fly fra Ethiopian Airlines styrtet søndag morgen.

STYRT: Hjelpemannskaper fra Røde Kors er på plass for å gå gjennom ulykkesstedet. Ingen av de 157 personene om bord på ulykkesflyet overlevde. Foto: Michael TEWELDE / AFP / NTB scanpix
STYRT: Hjelpemannskaper fra Røde Kors er på plass for å gå gjennom ulykkesstedet. Ingen av de 157 personene om bord på ulykkesflyet overlevde. Foto: Michael TEWELDE / AFP / NTB scanpixVis mer

Det skal ha vært en nordmann om bord i flyet fra Ethiopian Airlines som styrtet seks minutter etter at det tok av fra Addis Abeba internasjonale flypass søndag morgen.

Søndag ettermiddag bekrefter Røde Kors at det er en av deres medarbeidere som er savnet, skriver hjelpeorganisasjonen.

- Det er med stor sorg vi har mottatt denne forferdelig triste nyheten. Vårt fokus er å støtte de etterlatte i denne tunge tiden, sier generalsekretær i Røde Kors Bernt G. Apeland.

Pressevakt i Røde Kors, Eivind Sørlie, opplyser at de nå jobber med å informere pårørende, og at de kommer tilbake med mer informasjon så fort det er mulig.

Flyet skulle til Kenyas hovedstad Nairobi.

Ingen overlevende

Ethiopian Airlines har sluppet en liste over nasjonaliteten på de 157 personene som var om bord på flyet. Det var personer fra til sammen 38 nasjoner på flyet.

LISTE: Flyselskapet har offentliggjort en liste over nasjonaliteten på dem som var om bord på ulykkesflyet.
LISTE: Flyselskapet har offentliggjort en liste over nasjonaliteten på dem som var om bord på ulykkesflyet. Vis mer

- Det er ingen overlevende, sier flyselskapet, ifølge The Guardian.

Det var også tre svensker om bord på flyet.

- Den informasjonen som vi har fått, er at det er tre svensker om bord. Ambassaden er i kontakt med lokale myndigheter for å få informasjonen bekreftet, sier Anna Lundbladh i UD til Expressen.

Flyet styrtet like etter klokka 08.44, lokal tid, like etter avgang. Ifølge flyeselskapet tok flyet av klokka 08.38 fra flyplassen i Addis Abeba, og mistet kontakt klokka 08.44.

Piloten ville snu

Flyet skal ha krasjet i nærheten av byen Bishoftu, som ligger 60 kilometer sørøst for hovedstaden.

- Smellet og brannen var så kraftig at vi ikke kunne komme nær flyet. Alt er brent ned. Brannvesenet kom først til rundt klokka 11. Flyet styrtet rundt klokka åtte. Det er fire helikopter på åstedet nå. Ingen vil overleve, sa Bekele Gutema, et øyevitne til BBC.

Piloten som fløy ulykkesflyet som styrtet skal tidlig ha merket at det var noe galt med flyet, ifølge direktøren for Ethiopian Airlines.

- Han ba om å få snu og lande igjen, sier direktøren.

Flightradar24 skriver at flyet hadde ustabil vertikal fart etter avgang.

Flyet, en Boeing 737-MAX 8 er av samme typen fly som det indonesiske flyet som styrtet i oktober i fjor, 13 minutter etter avgang fra Jakarta. Den gangen døde alle 189 om bord, ifølge Al Jazeera.

I en pressemelding skriver Boeing at de er i dyp sorg etter ulykka.

«Vi ønsker å uttrykke vår ektefølte medfølelse til familiene og pårørende til passasjer og mannskap og står klare til å støtte Etiopian Airlines-teamet», skriver de i en pressemelding.

De har også gjort klart et teknisk team som står klar for å tilby sin assistanse.

Flyet var ganske nytt, og var inne til vedlikehold 4. februar, ifølge nyhetsbyrået AP. Piloten på flyet var svært erfaren og hadde jobbet for Ethiopian Airines siden 2010.

Det antas at flere av passasjerene var på vei til Nairobi for å delta under FNs miljømøte, som skal avholdes til uka.

Godt rykte

Ethiopian Airlines er populært og flyr til en rekke destinasjoner i Afrika. Det har et godt rykte når det gjelder flysikkerhet.

I 2010 hadde selskapet likevel et fly som krasjet i Middelhavet like etter at det tok av fra Beirut, ifølge BBC.

Selskapet har flere flyginger daglig mellom Addis Abeba og Nairobi og flyr også daglig fra Oslo til Addis Abeba, der det er videreforbindelse til Nairobi og en rekke andre destinasjoner i Afrika.