Donald Trump blir USAs neste president:

Én norsk politiker skiller seg ut etter Trump-sjokket:
- Bra for verdensfreden 

Slik reagerer de norske politikerne på Donald Trumps valgseier. 

GLAD: Fremskrittspartiets Ulf Leirstein har som eneste stortingsrepresentant stått fram som tilhenger av Donald Trump. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
GLAD: Fremskrittspartiets Ulf Leirstein har som eneste stortingsrepresentant stått fram som tilhenger av Donald Trump. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Et nederlag for Hillary Clinton og demokratene, men også for president Barack Obama, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre om det amerikanske valget.

- Trumps valgkamp og politiske budskap er utviklet som en direkte motsats til det Obama står for. Hans aktive engasjement til fordel for Clinton i denne valgkampen handlet også om å forsvare sitt eget fundament, sier Støre til NTB.

VANT: Donald Trumps seierstale. Video: CNN. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Han poengterer at det er et dypt splittet land som nå har valgt sin neste president og mener demokratene må gå i seg selv.

- Det er store forskjeller mellom folk, og mange opplever at de ikke blir hørt og tatt på alvor. Toget kjører, og de står igjen på perrongen, sier han.

Uavhengig av valgresultatet framholder Støre at Norge vil opprettholde det gode forholdet til USA.

- Nå skal vi gå fra å forholde oss til kandidaten Trump til administrasjonen Trump. Jeg legger til grunn at det er bred enighet i USA om NATO-medlemskapet og at Norge sammen med europeiske allierte nå arbeide med USA for å ta vare på det gode, historiske forholdet, sier han.

Statsminister Erna Solberg kommenterer valget i USA klokken 09.30.

Leirstein: - Trump er bra for verdensfreden

Fremskrittspartiets Ulf Leirstein har som eneste stortingsrepresentant stått fram som tilhenger av Donald Trump. Han mener det er godt nytt om republikanerne vinner.

- Jeg er glad. Jeg mener at Trump og partiet har løsninger som vi trenger i Europa. Han ønsker et mer normalisert forhold til Russland, og det er bedre for verdensfreden enn om Clinton vinner, sier Leirstein til NTB.

- Samtidig liker jeg at han gir et skikkelig spark til eliten og de politisk korrekte. Det er på tide at man tar folk flest på alvor, tilføyer han.

Frp-representanten mener norske USA-eksperter nå snarest bør vurdere å endre yrkestittel. Han hevder de har lest landet for dårlig, i likhet med demokratene.

- Demokratene har gått i samme fella som mange av de sosialdemokratiske partiene i Europa. De er blitt elitepartier, som liker å menge seg med dem med høy lønn og lang utdanning og glemmer vanlige folk, sier han.

At republikanerne ser ut til å vinne begge kamrene i Kongressen, gjør ham ekstra opprømt.

- Det er nesten enda viktigere for republikanerne. Nå har de muligheten til å gjennomføre reelle forandringer, sier Leirstein, som mener Obama ikke har levert på sine løfter til arbeiderklassen.

- Trump har derimot snakket om ting som vanlige mennesker er opptatt av: Terrorisme, trygge grenser og utfordringene med ekstrem islam.

I en spørreundersøkelse fra i sommer var Leirstein den eneste av landets stortingspolitikere som oppga at han støttet Donald Trump.

Lysbakken: - En trist morgen

- Valget av Donald Trump innebærer en dramatisk amerikansk kursendring. Det må føre til en norsk debatt om hvor avhengig vi skal være USA, som nå verdimessig beveger seg bort fra oss, mener SV-leder Audun Lysbakken.

Lysbakken sier han først og fremst er bekymret for hva slags verdier som nå skal lede USA.

- Dette valget må føre til den første debatten i Norge på mange år om hvor avhengig vi skal være USA. Vi ser et USA som verdimessig beveger seg bort fra oss, og norsk politikk kan ikke være upåvirket av det, sier han til NTB.

Lysbakken sier det viktigste fremover er å forstå bakgrunnen for det som har skjedd.

- Jeg ser på det som et utslag av et samfunn i både en økonomisk og politisk krise. Vi ser resultatet av skrikende urettferdig fordeling, kombinert med et politisk system som velgerne har mistet tro på. Det er en dyp tillitskrise. Det er viktig nå at det ikke er høyrepopulister som Trump som alene fanger opp den misnøyen, sier Lysbakken.

Han er også svært bekymret for hvordan valget vil påvirke innsatsen mot klimaforandringene.

- Vi får nå en amerikansk president som sier han skal brenne mer kull. Det kommer på et kritisk tidspunkt når det gjelder å øke den globale innsatsen mot klimaforandringene, sier han.

Grande: - Skremmende perspektiver med Trump

Venstre-leder Trine Skei Grande mener norsk sikkerhetspolitikk kan bli påvirket av Donald Trump som amerikansk president.

- Jeg synes det har skremmende perspektiver over seg, sier Grande til NTB.

Hun viser til Trumps uttalelser om NATO og mener han trekker i tvil den klare forutsetningen om at USA vil stille opp for Europa.

- Må vi se på nytt på måten vi organiserer Forsvaret på? spør Venstre-lederen dagen etter at regjeringspartiene med hjelp av Ap sikret flertall for en ny langtidsplan.

Hun er også redd for at Trump som president vil påvirke verdensøkonomien negativt.

- Utviklingen vil kunne bli påvirket av en president som er så kritisk til internasjonal handel. Konsekvenser vil det også bli for klimaarbeidet. Trump mener jo Parisavtalen er en kinesisk konspirasjon, sier hun.

På spørsmål om hun finner noe som helst positivt med utsiktene til en president Trump, svarer hun:

- Ikke i dag.

Nesvik: - Vi må gi Trump en sjanse

Feiret SEIER: Haley Dickie og Addie Ashmore feiret Donald Trumps valgseier sammen med et par hundre tilhengere utenfor Trump Tower natt til onsdag. Video: Trym Mogen og Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer Vis mer

- Det amerikanske folket har talt, og det må vi respektere. Så gjenstår det å se hva det politisk kommer ut av det, sier Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik.

- Fram til nå har det vært mye retorikk og kamp mellom kandidatene, og vi vet lite hva slags politikk Trumf vil komme med. Han er jo også en person med veldig lite politisk erfaring, han er en forretningsmann. Nå må vi gi han en sjanse, sier Nesvik til NTB.

- Vi må bare gratulerer Trump med seieren. Han har gjort en valgkamp som har gjort at han har vunnet, og som det amerikanske folket har valgt, og det må vi ha full respekt for, sier Nesvik.

- Det jeg håper, er at Trump og hans administrasjon ikke gjør USA til et samfunn som lukker seg mer, men til et USA som fortsatt går foran i verden for en åpen verdenshandel og som jobber for frihandel og respekt for det enkelte land man handler med, fordi det er svært viktig i årene som kommer, sier han.

Ambassadør: - Vennskapet med Norge blir ikke berørt

USAs ambassadør til Norge, Sam Heins, understreker at det sterke forholdet mellom Norge og USA ikke vil opphøre selv om Donald Trump blir ny president.

- Det er vanskelig for meg å si noe om utfallet av valget, men det er viktig å si at forholdet mellom Norge og USA er svært viktig. Det er veldig sterkt og hviler på et solid fundament som ikke vil forsvinne, sier Sam Heins til NRK.

Han deltok på en valgvake i Oslo.

- Jeg tror Norge og innbyggerne i USA vil forbli gode venner og allierte i NATO, og at dette forholdet vil vedvare, uavhengig hvem som sitter i Det hvite hus, sier Heins.

(NTB)

SENDTE TILHENGERNE HJEM: Hillary Clintons valgkampsjef, John Podesta, ba tilhengerne gå hjem og legge seg. Podesta avventer at alle stemmene skal telles, så vil Hillary «take this home». Video: CNN Vis mer