SAMMENSTØT: Etter at den 23 fot store ulykkesbåten ble tauet inn til land kunne en se at den bar tydelig preg av det kraftige sammenstøtet. Foto: Tipser.
SAMMENSTØT: Etter at den 23 fot store ulykkesbåten ble tauet inn til land kunne en se at den bar tydelig preg av det kraftige sammenstøtet. Foto: Tipser.Vis mer

Én omkom - to savnet etter småbåtforlis

Minst en person er omkommet. To er fortsatt savnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND/OSLO (Dagbladet): En fritidsbåt på 23 fot gikk ved 22-tida i går kveld på grunn på Lepsøyrevet nord for Ålesund fredag kveld.

Seks personer skal ha befunnet seg i båten. En person skal ha kommet seg til land på egenhånd og varslet om ulykken.

Ved 01.30-tida bekrefter politiets innsatsleder på stedet overfor Dagbladet at en av de tre personene som ble hentet opp av sjøen er omkommet. Ytterligere to personer er savnet.

Dagbladet befinner seg på stedet, og vitner forteller at om lag 20 fartøyer deltar i letingen.

Uavklart tilstand AMK-sentralen ved Ålesund sjukehus opplyser til Sunnmørsposten at de har fått inn pasienter fra ulykka.

- Det er for tidlig å si noe om antall skadde, men vi kan bekrefte at vi har fått inn en kvinne med ansiktsskader. Situasjonen er uavklart og hun er til undersøkelse nå, ifølge vakthavende anestesilege.

Først ble to personer hentet opp av sjøen. Etter midnatt ble en tredje person hentet opp av sjøen etter at vedkommende ble oppdaget av et Sea King-helikopter.

Jente meldte fra - Vi har hentet opp en tredje person fra sjøen. Vedkommende er fraktet til land. Tilstanden er uviss, sier redningsleder Erik Willassen ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til Dagbladet.

Til Dagbladet bekrefter Willassen at to personer fortsatt er savnet.

- Ei jente har tatt seg iland på egenhånd. Hun er kald, men har kommet seg i hus. De to vi har hentet opp er tatt hånd om av helsepersonell, sier Willassen

Redningsmannskapene skal nå kjenne identiteten til på de seks som forliste med småbåten utenfor Lepsøyrevet, men ønsker ikke å opplyse om dette før pårørende er varslet. Ifølge Sunnmørsposten var det både ungdommer og voksne om bord i båten.

- Gode søkeforhold Båten lå etter hvert med kjølen opp av sjøen. Den er nå tauet inn til land.

- Søkeforholdene er veldig gode, og vi søker i et begrenset område, sier Willassen.

Hovedredningssentralen har åtte båter på stedet. Luftambulansen er på plass, og et Sea King-helikopter på vei.

Ifølge Sunnmørsposten er Bilferja BF Os og hurtigbåten Tideekspress er tatt ut av drift for å delta i redningsarbeidet.

Fortsatt håp Klokken 05.00 pågikk fortsatt aksjonen både på sjøen og langs land selv om den er trappet en del ned for natten.

- Redningsskøyta Emma Dyvi fortsetter søket etter de to savnede. Samtidig har vi søk langs strendene, sier operasjonsleder Ivar Inge Klefstad til Dagbladet.
Han har fortsatt tro på å finne de to savnede i live.

- Det er fortsatt en redningsaksjon. Med det mener vi at det fortsatt er håp om å finne de savnede i live. Aksjonen vil trappes opp på morgenkvisten, sier han.

Om en ser bort fra at aksjonen foregår i mørket, er det ellers gode forhold i området. Det er pent vær, rolig sjø og lite vind.

Manglet flyteutstyr Redningsskøyta Emmy Dyvi har deltatt i søket. Til VG Nett forteller skipsfører Tom Kausanrød:

STORAKSJON:  Sørgående hurtigrute, en ferge, en hurtigbåt og et tjuetalls andre små og store fartøyer deltok i søket etter de savnede.  Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / Dagbladet
STORAKSJON: Sørgående hurtigrute, en ferge, en hurtigbåt og et tjuetalls andre små og store fartøyer deltok i søket etter de savnede. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / Dagbladet Vis mer

- Av dem som er funnet til nå er det ingen som har hatt vest på seg.

Håpet svinner Klokka 08.10 er ingenting forandret i saken og søket etter de to savnede pågår fortsatt. Men jo lengre tid som går, jo mer svinner håpet.

- Vi har holdt på i hele natt, og etter hvert som tiden går svinner håpet, sier operasjonsleder ved Sunnmøre politidistrikt, Magne Tjønnøy til Dagbladet.

I hele natt har forholdene ligget til rette for et optimalt søk, så håpet eksisterer fortsatt.

- Vi leter i sjøoverflaten, under vann med dykkere og vi søker med helikopter. Vi har også mannskap som driver og søker langs strandkanten. Ulykken skjedde ikke langt fra land, så de savnede kan ha skylt i land., sier Tjønnøy.

Det er fortsatt usikkert hvor lenge et søk av dette omfanget kan pågå.

- Hvor lenge vi skal holde på med et søk i dette omfanget er en avgjørelse som må tas sammen med hovedredningssentralen, sier Tjønnøy.

Dagbladet kommer med mer

OMKOM: En person er bekreftet omkommet etter båtulykken, men politiet vil av hensyn til pårørende ikke si noe om alder og kjønn på den døde. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / Dagbladet
OMKOM: En person er bekreftet omkommet etter båtulykken, men politiet vil av hensyn til pårørende ikke si noe om alder og kjønn på den døde. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / Dagbladet Vis mer