Én pågrepet etter terroraksjon

- Terroren gjør fredsprosessen i Kashmir vanskeligere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Én person er blitt pågrepet etter terroraksjonen på et ekspresstog på vei fra India til Pakistan i natt. 67 personer, hovedsakelig pakistanere, mistet livet og 15 ble hardt skadd da toget ble rammet av to eksplosjoner, melder The Times of India.

- På bakgrunn av øyevitne-beretninger, har en person som var tilstede i en av de to togvognene som brant blitt pågrepet, sier den indiske jernbaneministeren, Lalu Prasad til avisen.

Eksplosjonen skjer én dag før den pakistanske utenriksministeren Khurshid M. Kasuris besøk til New Dehli.

Tidsinnstilte bomber

De kraftige eksplosjonene på to av togets vogner skapte et inferno på skinner på Samjhauta Express, også kalt «Vennskaps-ekspressen,» på vei fra New Dehli i India til Lahore i Pakistan. Det var i alt 605 personer ombord.

To tidsinnstilte bomber ble brukt i terroraksjonen, ifølge innenriksminister VK Duggal. Ifølge Duggal kunne var det også en innretning plassert i bombene for å sørge for at brannen kunne spre seg raskere. Bombene som ble brukt bærer et preg av å være hjemmelagde, eksploasivene var plassert i glassflasker.

Sammen mot terror

Pakistans president Pervez Musharaf og Indias statsminister Manmohan Singh gikk i dag ut og fordømte terrorangrepet. Og Musharaf pekte på at dette gjør prosessen mot å oppnå varig fred i Kashmir vanskeligere.

67 DREPT: Terrorangrepet skjer dagen før den pakistanske utenriksministeren skal besøke India. Alle foto: SCANPIX
67 DREPT: Terrorangrepet skjer dagen før den pakistanske utenriksministeren skal besøke India. Alle foto: SCANPIX Vis mer

Pakistans utenriksminister sier at angrepet er en forferdelig terrorhandling, men at dette ikke vil sette en stopper for det planlagte India-besøket i morgen.

Det er ennå ukjent hvem som står bak angrepet. Men reaksjonene fra statslederne peker på at de hovedmistenkte kan være militante grupper som Lashkar-e-Toiba og Jaish-e-Mohammad, to militante islamistiske grupper som har fått skylden for flere liknende angrep, skriver BBC.

Ikke første gang

Det er ikke første gang at det har smelt på et tog som kjører fra Pakistan til India. Senest 11. juli i fjor mistet over 190 mennesker livet etter en eksplosjon på en toglinje i Mumbai.

En bombe på et pendlertog i Mumbai i 2003 tok livet av elleve personer. I 1999 ble ni personer drept av en bombeeksplosjon på et tog på vei til Kashmir. I 1997 eksploderte en bombe på et annet tog i India tog og tok livet av 33 personer, og året før ble også 33 drept i en liknende togeksplosjon.

SLIK SÅ BOMBENE UT: Eksperter undersøker bomber som ble funnet nær Panipat, der eksplosjonen fant sted.
RELIGIØSE PROTESTER: Sympatisører med det religiøse pakistanske partiet Shabab-e-mili brenner indiske flagg i frodømming av angrepet.