LITEN POLITISK INTERESSE? Politiet antyder at svært få av de verste bråkmakerne har noe reellt engasjement i forhold til Gaza-krigen, og er mest opptatt av å gjøre hærverk og slåss med politiet. Her fra Karl Johans Gate seint i går.  Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
LITEN POLITISK INTERESSE? Politiet antyder at svært få av de verste bråkmakerne har noe reellt engasjement i forhold til Gaza-krigen, og er mest opptatt av å gjøre hærverk og slåss med politiet. Her fra Karl Johans Gate seint i går. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

- Én palestiner blant 45 innbrakte i gateslaget

To etnisk norske, resten med annen innvandrerbakgrunn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I 13-tida i dag var ni personer fremdeles i politiets varetekt etter det seks timer lange gateslaget i Oslo sentrum i går kveld. De er siktet for vold mot politiet og risikerer ubetinget fengsel.

Seks andre som ble pågrepet og måtte tilbringe natta i arresten er nå løslatt, men vil trolig bli siktet for skadeverk.

Det var i formiddag uklart om noen av de mest voldelige demonstrantene vil bli framstilt for varetektsfengsling.

- Bare én palestiner
Totalt ble rundt 45 personer innbrakt i går. Én av ungdommene var i 15-årsalderen og ble dimmitert etter kort tid, mens mange var i 16-20-årsalderen. Den eldste bråkmakeren var 26 år.

- Bare én av de pågrepne hadde palestinsk bakgrunn. To har etnisk norske navn, mens resten har utenlandske navn. Sammensetningen sier kanskje noe om at det var mange her som bare var ute etter å utøve vold og lage opptøyer og hærverk, sier informasjonssjef Unni Grøndahl ved Oslo politidistrikt.

Det er imidlertid ikke utelukkende palestinere som viser sitt raseri og sympatiserer med palestinerne i Gaza-konflikten. Flere av demonstrantene Dagbladet.no var i kontakt med hadde gule Hizbollah-flagg og libanesiske flagg - en gruppe som også demonstrerte i Oslo i 2006 da Israel bombet i Libanon.

Politiet opplyser imidlertid til NTB at flere av de pågrepene er barn av innvandrere også fra Tyrkia og Iran - land med store muslimske folkegrupper som ikke er direkte rammet av Israels krigshandlinger men som ofte sympatiserer med palestinerne.

Fem politifolk ble skadd i opptøyene. Etter det Dagbladet.no får opplyst har alle de fem skader i ansiktet, blant annet brukne neser og tenner.

Noen av steinene som bråkmakerne kastet mot politiet var så store at politifolkenes skjold sprakk og ble ubrukelige.

 I flere av situasjonene der det dannet seg fronter mellom store grupper demonstranter og opprørspolitiet, blant annet midt på Karl Johans gate, hadde politifolkene det svært hektisk med å parere store mengder steiner, metallstenger, glassflasker og planker som haglet over dem mens angriperne lagde brennende «barrikader» av paller, søppelbøtter og gjerder i gågata.

Lagde steindepoter
Dagbladet.no så ved flere anledninger at demonstranter hamstret stein og andre våpen. Under en av de mest uoversiktlige situasjonene, mellom Utenriksdepartementet og Nationaltheateret, løp mange for å hente nye forsyninger med steiner på anvisning fra andre steinkastere.

Fra høyden nederst i Slottsparken kastet folk flere ganger store søppelbøtter i metall ned på politiet som hadde tatt oppstilling i Drammensveien.

Etter nok en runde med massiv bruk av tåregass midt i Oslo sentrum, ble de mest voldelige bråkmakerne jagd nedover Karl Johan der de ramponerte flere av fasadene i paradegata og fortsatte hærverket i flere sidegater og i Grensen mens de flyktet fra politiet.

Rundt 15 politibiler har fått skader, og Dagbladet.no så da en ordinær politibil som ikke var utstyrt for opptøyer ble ramponert av en gruppe demonstranter med improviserte slagvåpen.

Stabssjef Johan Fredriksen ved Oslo politidistrikt er generelt oppgitt over opptøyene.

- Dette hører overhodet ikke hjemme i en fredelig demonstrasjon, og viser at enkelte hadde en annen agenda enn å bruke ytringsfriheten og uttrykke sin mening på fredelig vis, sier Fredriksen til NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer