Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sommerferie:

Én region oppfyller kravet

Gotland-ferien ryker. Denne regionen oppfyller regjeringens smittekrav, men vi får fortsatt ikke lov å dra dit uten å havne i karantene.

I dag offentliggjorde statsminister Erna Solberg nye reiseråd for feriesultne nordmenn.

Regjeringen hever innreiserestriksjonene 15. juli for innbyggere i EØS- og Schengen-området. Det betyr at det fra 15. juli kan bli mulig for nordmenn å reise til Europa, og slippe karantene ved hjemkomst om smittesituasjonen i landene oppfyller kravene.

Fram til nå har regjeringen åpnet for reiser til et sted i Sverige: Gotland, men nå er det slutt på det.

- FHI kommer i dag med en oppdatert vurdering som viser at viser at smittesituasjonen på Gotland ikke lenger oppfyller kriteriene. Det betyr at alle reiser i Sverige medfører karantene ved retur til Norge, sa Solberg på pressekonferansen.

Dagbladet sjekket torsdag hvor nær de svenske regionene var fra å bli åpnet for norske turister.

For å bli klassifisert som en region med akseptabelt smittetrykk, må du oppfylle følgende tre kriterier:

  • Færre enn 20 smittede per 100 000 innbyggere.
  • Under fem prosent positive prøver blant alle som blir testet.
  • Mindre enn 0,5 nyinnlagte pasienter på intensivavdeling per 100 000 innbyggere.

En region

Dataene viser at Västerbotten hadde så lave smittetall i uke 24 og 25 at de innfrir den norske regjeringens krav til å tillate norske turister å reise dit i sommer.

Västerbotten hadde 17 smittede per 100 000 innbyggere de to siste ukene.

Tallene er hentet fra svenske Folkhälsomyndigheten, som blir oppdatert en gang i uka.

REISE: Fra og med 13. juni vil alle symptomfrie personer kunne reise fritt innenlands i Sverige. Video: Regjeringen Vis mer

Oppfyller kravene

I Västerbotten er det i dag 2 personer som blir behandlet for covid-19 på intensivavdelingen, ifølge regionen egen oversikt. Tallet er derimot ikke oppgitt i per 100 000 innbygger, men antallet på intensivavdelingen har bare gått nedover siden 17. juni.

I uke 25 ble det gjort 8035 coronatester. Av dem var 235 positive. Det betyr at andelen positive prøver var 2,9 prosent. Med forbehold om at antallet nyinnlagte ikke er oppgitt, oppfyller Västerbotten nå regjeringens krav.

Åpner ikke

Likevel åpner ikke regjeringen opp for reiser til Västerbotten.

- Det er en region nå som var i nærheten av å bli åpnet. Det var Västerbotten, men der gjorde vi en totalvurdering fordi det er to kriterier som ligger helt opp mot grenseverdien, og det er en stigende trend i Västerbotten som gjør at vi valgte å holde det utenfor, sa fagdirektør Frode Forland i FHI på spørsmål om hvorfor man ikke åpner opp reiser til regionen.

Dårlige nyheter

De resterende tallene fra Folkhälsomyndigheten for de 20 andre regionene i Sverige, er dårlig nytt for feriesultne nordmenn.

Alle regionene har langt flere smittede i uke 24 og 25 enn det regjeringen tillater. De regionene som derimot er nærmest basert på antall smittede per innbygger er Skåne, Dalarna, Kronoberg og Kalmar.

Gotland fikk først grønt lys fra regjeringen, og nordmenn har fått lov til å reise dit i sommer uten å måtte gå i karantene ved hjemkomst, men torsdag røk Gotland-ferien.

ÅPNER OPP: - Norge og Danmark enige om å gjenåpne for reiser mellom Norge og Danmark 15. juni. Det sier statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse fredag 29. mai. Vis mer

- Gotland har gått langt over de kriteriene som ble satt, og resten av Sverige er i en situasjon hvor de er et godt stykke unna åpning, sa Forland om hvorfor Gotland ikke lenger er godkjent.

Tallene fra uke 24 og 25 viser at det nå er 34,5 smittede per 100 000 innbygger i Gotland. Det gjør at de faller utenfor det regjeringen har sagt at de tillater.

Dagbladet har bedt om innsyn i datagrunnlaget som den norske regjeringen bruker for å komme fram til de nye reiserådene, men har så langt ikke lyktes i å få tak i dem.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!