- Én smittet ungdom er nok

Folkehelsa advarer mot deling av drikkeflasker og vurderte å droppe håndhilsing etter fotballkampen. Frykter massivt svineinfluensa-utbrudd.

I BEREDSKAP: Denne informasjonen møter deltakerne og laglederne. Foto: John Terje Pedersen
I BEREDSKAP: Denne informasjonen møter deltakerne og laglederne. Foto: John Terje Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Barn under 15 år regnes som den mest utsatte gruppen for svineinfluensa, og Norway Cup er forberedt på et større utbrudd under det gigantiske fotballarrangementet som starter i morgen. Omlag 30 000 unge fra 51 land skal takle hverandre på banen, omgås sosialt på kveldstid og overnatte trangt i gymsaler.Smittefrykten har på ingen måte blitt mindre etter at minst 42 ungdommer i går fikk svineinfluensa-symptomer på en 4H-leir i Gloppen i Sogn og Fjordane.

Norway Cup har blant annet kjøpt inn et stort lager med sprit til håndvask, oppgradert feltsykehuset på Ekebergsletta og lagt beredskapsplaner for et dramatisk influensascenario på Ekebergsletta .- De må rett og slett klargjøre lokaler hvor ungdom som blir syke kan isoleres, sier overlege Hans Blystad ved Nasjonalt folkehelseinstitutt til Dagbladet.

Han er ikke direkte involvert i beredskapsopplegget til fotballcupen, men fulgte i dag situasjonen i Gloppen tett, og konstaterer at det på ungdomstilstelninger skal svært lite til før den fryktede influensaen eksploderer.

- Det skal bare én smittet til før det kan spre seg raskt på et slikt arrangement. Der ungdom møtes vil det hele tiden være en risiko i den situasjonen vi nå er inne i, sier Blystad. - Må fjernesFungerende smittevernoverlege i Oslo, Henning Mørland, understreker at et svineinfluensautbrudd vil gi lette til moderate symptomer for de aller fleste smittede ungdommene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer