- Én smittet ungdom er nok

Folkehelsa advarer mot deling av drikkeflasker og vurderte å droppe håndhilsing etter fotballkampen. Frykter massivt svineinfluensa-utbrudd.

I BEREDSKAP: Denne informasjonen møter deltakerne og laglederne. Foto: John Terje Pedersen
I BEREDSKAP: Denne informasjonen møter deltakerne og laglederne. Foto: John Terje PedersenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Barn under 15 år regnes som den mest utsatte gruppen for svineinfluensa, og Norway Cup er forberedt på et større utbrudd under det gigantiske fotballarrangementet som starter i morgen. Omlag 30 000 unge fra 51 land skal takle hverandre på banen, omgås sosialt på kveldstid og overnatte trangt i gymsaler.

Smittefrykten har på ingen måte blitt mindre etter at minst 42 ungdommer i går fikk svineinfluensa-symptomer på en 4H-leir i Gloppen i Sogn og Fjordane.

Norway Cup har blant annet kjøpt inn et stort lager med sprit til håndvask, oppgradert feltsykehuset på Ekebergsletta og lagt beredskapsplaner for et dramatisk influensascenario på Ekebergsletta .

- De må rett og slett klargjøre lokaler hvor ungdom som blir syke kan isoleres, sier overlege Hans Blystad ved Nasjonalt folkehelseinstitutt til Dagbladet.

Han er ikke direkte involvert i beredskapsopplegget til fotballcupen, men fulgte i dag situasjonen i Gloppen tett, og konstaterer at det på ungdomstilstelninger skal svært lite til før den fryktede influensaen eksploderer.

- Det skal bare én smittet til før det kan spre seg raskt på et slikt arrangement. Der ungdom møtes vil det hele tiden være en risiko i den situasjonen vi nå er inne i, sier Blystad.

- Må fjernes

Fungerende smittevernoverlege i Oslo, Henning Mørland, understreker at et svineinfluensautbrudd vil gi lette til moderate symptomer for de aller fleste smittede ungdommene.

- Det viktigste er at de første som eventuelt blir syke blir fjernet fra området med en gang og blir isolert, sier Mørland til Dagbladet om Norway Cup.

Fotballfesten har vurdert måter å begrense den fysiske kontakten mellom ungdommene på, men har kommet fram til at smittefaren er svært vanskelig å forhindre når kroppskontakt er en del av idretten.

- Vi ble bedt om å vurdere håndtrykkene etter endt kamp, men vi kom fram til at det ikke øker smittefaren mer enn at ungdommene nødvendigvis er tett på hverandre hele tiden. Det at de for eksempel overnatter tett på samme sted er vanskelig å gjøre noe med. Når veldig mange er i et lukket rom, under transport eller opphold, kan smittet spre seg svært fort. Det er bussen til 4H-leiren i Gloppen et eksempel på, sier smittevernoverlegen.

God beredskap
Han ber ungdommene om å blant annet unngå å dele drikkeflasker på fotballbanen. Mørland understreker at Norway Cup har lang erfaring i å tenke helsespørsmål på arrangementet
.

- Vi har et fullt operativt feltsykehus på sletta og det er i år oppgradert med tanke på smittesituasjonen. Vi har kjøpt inn nytt utstyr og satt opp ekstra rom, sier Terje Lund, viseformann i Norway Cup-styret og ansvarlig for beredskapsplanene til turneringen, til Dagbladet.

Cupen har også lagd et informasjonsskriv om symptomber og smitteforebyggin som alle laglederne får når de ankommer arrangementet.

- Vi har også oppgradert håndhygienerutinene vesentlig, både knyttet til alle salgssteder og på skolene, men vi har også kjøpt inn mengder med håndsprit og engangsservietter, sier Lund, som ikke vil overdrive faren.

- Gothia cup i Gøteborg bare hadde tre smittetilfeller og Dania Cup hadde ett, sier han.

245 smittede
Klokka 08 i morges var det ifølge Folkehelseinstituttets statistikk  245 laboratioriebekreftede tilfeller av Influensa A (H1N1) så langt i Norge. Det reelle antallet er imidlertid mye høyere, siden smittevernmyndighetene har gått bort fra å diagnostisere hvert enkelt tilfelle ved testing og prioriterer risikiogrupper - som gravide og personer med kroniske sykdommer.

I går ble det kjent at tre av nordmennene som er syke av svineinfluensa ligger i respirator.

- En del nordmenn bil bli veldig syke, og dessverre er det slik at mange også vil dø, sa Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen i går.