Én sykepleier på 153 pasienter

- Jeg har opplevd omsorgssvikt, sier Heidi Sjøwall.

DÅRLIG TID: - Jeg føler at jeg ikke får tid til å gi den hjelpen jeg ønsker, sier sykepleier Heidi Sjøwall (47). Her sammen med pasient Aase M. Ski Carlsen. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET
DÅRLIG TID: - Jeg føler at jeg ikke får tid til å gi den hjelpen jeg ønsker, sier sykepleier Heidi Sjøwall (47). Her sammen med pasient Aase M. Ski Carlsen. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RØYKEN (Dagbladet): - Jeg føler at jeg ikke får tid til å gi den hjelpen jeg ønsker, sier sykepleier Heidi Sjøwall (47).

Hun har jobbet med Bråset boog omsorgssenter i to år. Bråset er et av Norges største bo- og omsorgssentre, med 200 enerom. I dag er det 162 pasienter på sykehjemmet.

- Det er rart at de som trenger det mest, får minst hjelp, sier Sjøwall.

Når natten senker seg og Sjøwall starter nattskiftet er hun den eneste sykepleieren for 153 pasienter, forteller hun.

De ni andre pasientene ligger på avdelingen «C3», som er en lindrende enhet. Der har de også én sykepleier til rådighet. For resten er Sjøwall den eneste sykepleieren.

- Det blir mye løping, og hvis noe skjer, vet jeg ikke hva som skjer på de andre avdelingene, sier Sjøwall.

Hun vil ikke si at hun mister kontrollen, men det er ingen tvil om at bemanningen ikke er tilstrekkelig.

Omsorgssvikt
Denne situasjonen er ikke unik. Det var i går at Dagbladet kunne avsløre at en ny rapport viser at det er kronisk underbemanning av fagpersonell ved flere norske sykehjem. Det viser stikkprøver, som er utført av analysebyrået Econ på oppdrag av Norsk Sykepleierforbund (NSF).

- De eldre får ikke den behandlingen de har krav på. Vi får ikke tid til å drive med smertelindring og gi den omsorgen de trenger. Noen ganger synes jeg det er vondt, sier Sjøwall.

Hun tror bemanningen får store konsekvenser for pasienten.

- Jeg har opplevd omsorgssvikt fordi de som jobber er ufaglærte, sier Sjøwall.

I tillegg til sykepleieren, skal det være ni hjelpepleiere som følger med. Men ofte blir dette ufaglærte, forteller hun.

- Ofte vet ikke de ufaglærte hva som trengs og har ikke kunnskap nok til å se etter symptomer. Flere av pasientene som er her er svært pleietrengende, og jeg tror vi andre hadde reagert kraftig hvis vi ble overlatt til ufaglærte i den samme situasjonen, sier Sjøwall.

Lavstatus
- Vår største utfordring er å få tak i kvalifiserte sykepleiere. Mye av utfordringene beskrevet ovenfor kunne vært unngått dersom eldreomsorgen hadde hatt det høystatusrykte det fortjener, sier daglig leder ved bossentret, Turid Lohne Velund.

HAR OPPLEVD OMSORGSSVIKT: Sykepleier Heidi Sjøwall er ikke i tvil om at bemanningen er utilstrekkelig. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET
HAR OPPLEVD OMSORGSSVIKT: Sykepleier Heidi Sjøwall er ikke i tvil om at bemanningen er utilstrekkelig. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET Vis mer

Hun deler likevel ikke virkelighetsbeskrivelsen til Sjøwall. Hun viser til at det er to sykepleiere på institusjonen om natten, og at det også skal være ni hjelpepleiere.

- Det er derfor ikke én sykepleier som har aleneansvar for 153 pasienter. Vi har i tillegg bakvaktordninger med egne leger som er tilgjengelig på telefon eller ved oppmøte både helger og kvelder, sier Velund.

Hun innrømmer at det kan være problemer med å få tak i fagpersonell.

- Vi er meget fornøyd med kvaliteten på hjelpepleiere på natt, men dessverre hender det at det blir sykdom, og da er det problematisk å få tak i kvalifisert personell, sier Velund.

Hun reagerer på påstandene om omsorgssvikt og manglende smertelindring.

- Det må være tid til å gi smertelindring og det skal ikke foregå omsorgssvikt. Vi loggfører nå alle oppgaver på natt for å sikre at vi
prioriterer riktig, sier Velund.

- Problemet er kjent
- Vi har flere eksempler på at én sykepleier har hatt ansvar for 150 til 200 syke, sier forbundsleder Lisbeth Normann.

Hun forteller også at det finnes flere sykehjem som ikke har sykepleiere på vakt, for eksempel på kveld og natt.

- Dette er helt uholdbart og bør få alarmklokkene til å ringe hos samtlige politikere, sier Normann.

Likevel er Sjøwall fornøyd med å jobbe på Bråset bo- og omsorgssenter.

- Det er givende yrke og det gir meg mening. Det er masse flotte folk som jobber i bransjen, og når man ikke har et annet valg, ville jeg nok selv valgt å ha vært pasient her, sier sykepleieren.