Én ting kan bli farligere for Irak enn IS

- Har vært katastrofalt for oss.

I ØKONOMISK KRISE:  Medlemmer av en irakisk sjiamilits, som kjemper sammen med irakiske soldater, skyter her en rakett mot terrorgruppa IS i byen Baiji. Den lave oljeprisen har rammet Iraks økonomi hardt, og kan i verste fall utløse en politisk krise. Foto: Thaier Al-Sudani / Reuters / NTB scanpix
I ØKONOMISK KRISE: Medlemmer av en irakisk sjiamilits, som kjemper sammen med irakiske soldater, skyter her en rakett mot terrorgruppa IS i byen Baiji. Den lave oljeprisen har rammet Iraks økonomi hardt, og kan i verste fall utløse en politisk krise. Foto: Thaier Al-Sudani / Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Irak var allerede er rammet av borgerkrig og kampen mot en av verdens mest brutale terrorgrupper, da oljeprisen begynte å rase mot bunnen. Nå frykter eksperter at den kan utløse en politisk krise i landet som er avgjørende for å bekjempe terrorgruppa IS.

- Økonomiske vanskeligheter på grunn av den lave oljeprisen, korrupsjonen og kostnaden av kampen mot IS, utgjør en desperat trussel mot Irak, en trussel som kan vise seg å være mer destabiliserende enn IS, skriver Irak-forsker Patrick Martin ved amerikanske Institute for Study of War (ISW). 

- Umulig å styre landet Spotprisen på nordsjøolje var oppe i 115,67 dollar i juni i 2014, før den raste ned til 70 i slutten av november. De fleste eksperter og analytikere trodde imidlertid at oljeprisen ville stige igjen i løpet av 2015 og at det var et stabiliserende lys i enden av tunnelen. Det stemte ikke. Spotprisen på nordsjøolje var i går nede på 32,30.

For oljelandet Irak gir det alvorlige følger for økonomien.

- Oljeprisen har falt til rundt 40 prosent av hva den var i fjor. Iraks økonomi og budsjett er 85 prosent avhengig av olje og dette har vært katastrofalt for oss, sa den irakiske statsministeren Haider al-Abadi under World Economic Forum (WEF) i Davos i januar.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer