Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Én ting kan bli farligere for Irak enn IS

- Har vært katastrofalt for oss.

I ØKONOMISK KRISE:  Medlemmer av en irakisk sjiamilits, som kjemper sammen med irakiske soldater, skyter her en rakett mot terrorgruppa IS i byen Baiji. Den lave oljeprisen har rammet Iraks økonomi hardt, og kan i verste fall utløse en politisk krise. Foto: Thaier Al-Sudani / Reuters / NTB scanpix
I ØKONOMISK KRISE: Medlemmer av en irakisk sjiamilits, som kjemper sammen med irakiske soldater, skyter her en rakett mot terrorgruppa IS i byen Baiji. Den lave oljeprisen har rammet Iraks økonomi hardt, og kan i verste fall utløse en politisk krise. Foto: Thaier Al-Sudani / Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Irak var allerede er rammet av borgerkrig og kampen mot en av verdens mest brutale terrorgrupper, da oljeprisen begynte å rase mot bunnen. Nå frykter eksperter at den kan utløse en politisk krise i landet som er avgjørende for å bekjempe terrorgruppa IS.

- Økonomiske vanskeligheter på grunn av den lave oljeprisen, korrupsjonen og kostnaden av kampen mot IS, utgjør en desperat trussel mot Irak, en trussel som kan vise seg å være mer destabiliserende enn IS, skriver Irak-forsker Patrick Martin ved amerikanske Institute for Study of War (ISW). 

- Umulig å styre landet Spotprisen på nordsjøolje var oppe i 115,67 dollar i juni i 2014, før den raste ned til 70 i slutten av november. De fleste eksperter og analytikere trodde imidlertid at oljeprisen ville stige igjen i løpet av 2015 og at det var et stabiliserende lys i enden av tunnelen. Det stemte ikke. Spotprisen på nordsjøolje var i går nede på 32,30.

For oljelandet Irak gir det alvorlige følger for økonomien.

FRYKTER KOLLAPS:  Irakiske og kurdiske styrker tok tilbake kontrollen over Mosul-demingen høsten 2014, men nå øker frykten for at demningens forfatning ikke vil tåle påkjenningen av vårens flomvann. Skulle den briste fullstendig kan det ifølge analysene koste 500 000 mennesker livet. Foto: REUTERS/Youssef Boudlal/NTB Scanpix
FRYKTER KOLLAPS: Irakiske og kurdiske styrker tok tilbake kontrollen over Mosul-demingen høsten 2014, men nå øker frykten for at demningens forfatning ikke vil tåle påkjenningen av vårens flomvann. Skulle den briste fullstendig kan det ifølge analysene koste 500 000 mennesker livet. Foto: REUTERS/Youssef Boudlal/NTB Scanpix Vis mer

- Oljeprisen har falt til rundt 40 prosent av hva den var i fjor. Iraks økonomi og budsjett er 85 prosent avhengig av olje og dette har vært katastrofalt for oss, sa den irakiske statsministeren Haider al-Abadi under World Economic Forum (WEF) i Davos i januar.

- For å være helt ærlig er det umulig å styre landet, sa statsministeren, og pekte på utgiftene til militæret, å hindre økt arbeidsløshet og å trygge økonomien.

Peshmerga-styrkene får ikke betalt Infrastruktur og utbedringer har forfalt mens den irakiske regjeringen desperat har prøvd å dytte terrorgruppa Den islamske stat (IS) tilbake. Mosul-demningen, som 500 000 mennesker bor «under», skriker etter reparasjoner for å hindre en fatal kollaps. De kurdiske Peshmerga-styrkene, som holder IS tilbake i nord, sliter med å få betalt soldatene sine.

- USA må intensivere støtten til sine allierte i Irak for å forhindre at de økonomiske problemene blir til en politisk krise, skriver Martin i ISW.

Det var etter USA invaderte Irak i 2003 og avsatte Saddam Hussein, etter falske påstander om masseødeleggelsesvåpen, at terrorgruppa IS oppsto. IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi satt fengslet i amerikanske Camp Boca, men ble løslatt i 2003. Etter å ha vokst seg sterke inne i Syria, kom de tilbake til Irak i juni 2014 og tok store områder.
 
- Må forhindre politisk krise Irak er en del av oljekartellet OPEC, som har nektet å kutte i sin produksjon for å få opp oljeprisen. Økt oljeproduksjon fra skiferindustrien i USA og oljeprodusenter i Russland har ført til et enormt overskudd av olje på markedet. Det presser prisene ned.

Saudi-Arabia har villet beholde sin andel i oljemarkedet, som en av verdens største oljeprodusenter, og har nektet å kutte. Det har de måttet betale dyrt for på hjemmebane. Men verre har det blitt for Irak, ifølge deres egen statsminister.

-KATASTOFALT:  Iraks statsminister Haidar al-Abadi sier oljeprisfallet har vært katastrofalt for landet og ber om mer økonomisk støtte og hjelp til kampen mot terrorgruppa IS. Foto: Ruben Sprich / Reuters / NTB Scanpix
-KATASTOFALT: Iraks statsminister Haidar al-Abadi sier oljeprisfallet har vært katastrofalt for landet og ber om mer økonomisk støtte og hjelp til kampen mot terrorgruppa IS. Foto: Ruben Sprich / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Den kurdiske økonomikrisa har gjort at Peshmerga ikke har blitt betalt på månedsvis og tusener av lærere har tatt til gatene i Suleimaniyah and Halabja for å protestere mot flere måneders arbeid uten lønn, skriver Irak-forskeren på forskningsinstituttet sin blogg.

De irakiske styrkene betales allerede, delvis, av den vestlige koalisjonen. Over 60 land er med i koalisjonen som kjemper mot Den islamske stat i Irak, deriblant Norge. Norge er med og trene opp styrkene som sendes ut for å bekjempe IS. Og etter å ha lidd nederlag og stagnasjon mot IS i lang tid, gjorde irakerne noen betydelige framstøt mot IS på slutten av 2015.

- Fortsatt økonomisk ustabilitet kan bli mer destabiliserende for Bagdad og Erbil enn IS-angrep, ettersom en fortsatt økonomisk krise vil true både Bagdad og Erbils evne til å betale sine soldater og forverre misnøyen som allerede eksisterer, påpeker han.