Én uke i Norge er forskjellen på to afghanske asylbarnfamilier

Nå har UNE bestemt at den ene familien får komme tilbake til Norge, mens den andre familien fra nå er utestengt fra landet.

POPULÆR GUTT:  Farid Rahimi smiler til kamera idet han og en kamerat skal sette opp et telt i Sunndal, der den fotballglade 16-åringen har bodd i 4,5 år, minus 19 dager. - Vi savner ham. Han er gledesspreder som elsker å spille fotball og som har mange venner, sier Mona Børset, som ledet støttegruppa for Rahimi-familien. Foto: Privat
POPULÆR GUTT: Farid Rahimi smiler til kamera idet han og en kamerat skal sette opp et telt i Sunndal, der den fotballglade 16-åringen har bodd i 4,5 år, minus 19 dager. - Vi savner ham. Han er gledesspreder som elsker å spille fotball og som har mange venner, sier Mona Børset, som ledet støttegruppa for Rahimi-familien. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

To ulike nemnder og to ulike resultat: Én uke skiller to afghanske asylbarnfamilier som nettopp har fått avgjort framtida si av Utlendingsnemnda (UNE).

Fire år, fem måneder og 19 dager for familie A: Nemndleder sier nei, mens de to lekfolkene mener at familiens tiåring har stor tilknytning til Norge. Familien får opphold.

Fire år, fem måneder og 12 dager for familien Rahimi: En annen nemnd mener at familiens to gutter, Farhad (11) og Farid (16) ikke har nok tilknytning til Norge. De to Rahimi-gutta snakker kav sunndalsdialekt, har masse venner, er flinke på skolen og er dypt savnet i lokalmiljøet i Sunndal.

- UNE for strenge Farid og Farhad og familien fortviler, og skjønner ikke at de er utstengt fra landet de føler seg hjemme i. Nå bor familien i kummerlige kår i Kabul, tør ikke gå ut, er utslitte og redde. Deres framtid føles ødelagt etter det endelige avslaget.

- Vi mener UNEs praksis er langt strengere enn det regelverket gir grunnlag for. UNEs rigide regeltolkning gjør at noen dagers forskjell i oppholdstid kan bli avgjørende. Vi kan ikke se at et uavhengig organ som UNE skal se det som sin oppgave å etablere strengere praksis enn det lovgiver legger opp til, sier Mona Dabour i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) til Dagbladet. Sunndal-gutta Farid og Farhad er 11 og 16 år, og har begge gått fire år på norsk skole. De var svært aktive fotballspillere, og Farid skulle ha stått i mål for Sunndal G16 under Norway-cup i sommer. Det var vondt å sitte innestengt og redd i Kabul, mens vennene spilte ball.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.