POPULÆR GUTT:  Farid Rahimi smiler til kamera idet han og en kamerat skal sette opp et telt i Sunndal, der den fotballglade 16-åringen har bodd i 4,5 år, minus 19 dager. - Vi savner ham. Han er gledesspreder som elsker å spille fotball og som har mange venner, sier Mona Børset, som ledet støttegruppa for Rahimi-familien. Foto: Privat
POPULÆR GUTT: Farid Rahimi smiler til kamera idet han og en kamerat skal sette opp et telt i Sunndal, der den fotballglade 16-åringen har bodd i 4,5 år, minus 19 dager. - Vi savner ham. Han er gledesspreder som elsker å spille fotball og som har mange venner, sier Mona Børset, som ledet støttegruppa for Rahimi-familien. Foto: PrivatVis mer

Én uke i Norge er forskjellen på to afghanske asylbarnfamilier

Nå har UNE bestemt at den ene familien får komme tilbake til Norge, mens den andre familien fra nå er utestengt fra landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To ulike nemnder og to ulike resultat: Én uke skiller to afghanske asylbarnfamilier som nettopp har fått avgjort framtida si av Utlendingsnemnda (UNE).

Fire år, fem måneder og 19 dager for familie A: Nemndleder sier nei, mens de to lekfolkene mener at familiens tiåring har stor tilknytning til Norge. Familien får opphold.

Fire år, fem måneder og 12 dager for familien Rahimi: En annen nemnd mener at familiens to gutter, Farhad (11) og Farid (16) ikke har nok tilknytning til Norge. De to Rahimi-gutta snakker kav sunndalsdialekt, har masse venner, er flinke på skolen og er dypt savnet i lokalmiljøet i Sunndal.

- UNE for strenge Farid og Farhad og familien fortviler, og skjønner ikke at de er utstengt fra landet de føler seg hjemme i. Nå bor familien i kummerlige kår i Kabul, tør ikke gå ut, er utslitte og redde. Deres framtid føles ødelagt etter det endelige avslaget.

- Vi mener UNEs praksis er langt strengere enn det regelverket gir grunnlag for. UNEs rigide regeltolkning gjør at noen dagers forskjell i oppholdstid kan bli avgjørende. Vi kan ikke se at et uavhengig organ som UNE skal se det som sin oppgave å etablere strengere praksis enn det lovgiver legger opp til, sier Mona Dabour i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) til Dagbladet.
 
Sunndal-gutta Farid og Farhad er 11 og 16 år, og har begge gått fire år på norsk skole. De var svært aktive fotballspillere, og Farid skulle ha stått i mål for Sunndal G16 under Norway-cup i sommer. Det var vondt å sitte innestengt og redd i Kabul, mens vennene spilte ball.

PÅ KAMP MED SOLSKJÆR:  Farhad og Farid elsker fotball, og ser her på kamp. Det gjør også Ole Gunnar Solskjær. Foto: Privat
PÅ KAMP MED SOLSKJÆR: Farhad og Farid elsker fotball, og ser her på kamp. Det gjør også Ole Gunnar Solskjær. Foto: Privat Vis mer

Både Farid og lillebroren Farhad var flinke på skolen, hadde mange venner i Norge og blir omtalt som populære gledesspredere. I den nye asylforskriften står det at tilknytning til barna skal være på «om lag» 4,5 år. Farid og Farhad mangler 19 dagers botid i Norge på å nå 4,5 år, som er grensa UNE har fulgt.

- UNEs urimelige strenge tolkning av regelverket undergraver Stortingets åpning for at alle barnefamilier med mer enn fire års oppholdstid skal få en reell vurdering av barnas tilknytning til Norge. Det gjøres ikke en individuell, skjønnsmessige vurdering av tilknytningen slik regelverket tilsier, sier Dabour.

- Nye politiske signaler KrF-politiker Geir Toskedal var aktiv i asylbarn-forhandlingene. Han kjenner ikke de to sakene nok til å kommentere direkte, men understreker at UNE har vært for strenge tidligere, og gir rom for ny praksis.

- UNE må forstå at deres tidligere praksis ikke skal være førende når disse sakene blir behandlet på nytt. Det var derfor vi fikk i stand en ny avtale. Jeg mener at UNE har vært for strenge. UNE må nå rette seg etter de nye politiske signalene som avtalen gir, og det skal legges mer hensyn til barnas beste enn deres tidligere praksis, sier KrFs Geir Toskedal til Dagbladet.

Frykter forskjellsbehandling NOAS har representert de to afghanske asylbarnfamiliene, og reagerer på at to så like saker kan bli behandlet så ulikt av UNEs nemnder. Organisasjonen frykter at de rundt 30 asylbarnfamiliene som nå skal vurderes kan få ulik vurdering.

- UNEs nemndledere ser 4,5 års botid i Norge som et absolutt krav, og ikke ett av flere forhold som til sammen avgjør hvor sterk tilknytning barn har til Norge. Rundskrivet fra departementet sier at det ikke er fastsatt en bestemt grense for hvor mange års opphold som skal til, men skal vurderes skjønnsmessig. Nå kan ulike familier få ulik behandling, avhengig av nemndmedlemmenes tolkning av regelverket. En slik tilfeldig behandling tror vi ikke Stortinget har ønsket, sier Mona Dabour i Noas.

- Forledet I Kabul sitter en fortvilt familie, helt uten håp. Ingen av barna går på skole, de har flyttet en rekke ganger siden de kom til Afghanistan, og ingen av foreldrene har jobb. Barna frykter for egen sikkerhet og tør ikke gå ut. De savner vennene og livet i Sunndal, og ønsker sterkt å komme tilbake til Norge, sier Dabour.

KEEPER-SØYLA:  Farid var en svært populær gledesspreder og keeper på Sunndal G16, og skulle ha vært i Norway Cup i år. Det var tungt for både han og alle vennene at han ikke kunne være med. Foto: Privat
KEEPER-SØYLA: Farid var en svært populær gledesspreder og keeper på Sunndal G16, og skulle ha vært i Norway Cup i år. Det var tungt for både han og alle vennene at han ikke kunne være med. Foto: Privat Vis mer

Familien Rahimi mangler 19 dager for å ha en oppholdstid på 4,5 år i Norge. Mange av de 30 familiene som nå får sakene sine behandlet på nytt har hatt mindre tid i Norge enn UNEs 4,5 årslinje.  

- Hvis UNE fastholder sin tolkning av 4,5 års botid som et absolutt krav, har mange asylfamilier blitt forledet til å tro de vil få en ny, reell prøving av barnas tilknytning til Norge, sier Dabour.

UNE: - Ikke analysert sakene ennå Utlendingsnemnda (UNE) vil ikke kommentere de to konkrete sakene, men sier følgende:
 
- UNE har ikke gjort noen sammenlignende analyse av vedtakene i denne porteføljen ennå. Det er noe vi vil komme tilbake til når vi er ferdige med sakene. De fleste er ennå ikke ferdigbehandlet. I mellomtiden får vi understreke at ingen saker er like, og at det er flere variabler i sakene enn bare oppholdstiden i Norge, sier Ingunn-Sofie Aursnes, direktør i UNE.

Hun viser til at Noas kritiserte hvordan forskriften var utformet, og at den «ikke ga tydeligere føringer om at flere av disse barna skulle få komme tilbake».

- Noas vet altså godt at forskriftsteksten brukt på enkeltsaker lett ville medføre at noen fikk komme og andre ikke, siden de påpekte det selv allerede før UNE hadde fattet ett eneste vedtak. Mange av disse sakene er i nærheten av et vippepunkt, hvor det må gjøres skjønnsmessige vurderinger uten noe selvsagt utfall, sier Aursnes og fortsetter:

PÅ CUP:  Også Farhad var ivrig fotballspiller, og er her på cup for Sunndal. I Kabul er familie for redde for å gå ut. De lengter etter Norge, der de føler seg hjemme. Foto: Privat
PÅ CUP: Også Farhad var ivrig fotballspiller, og er her på cup for Sunndal. I Kabul er familie for redde for å gå ut. De lengter etter Norge, der de føler seg hjemme. Foto: Privat Vis mer

- Disse vurderingene gjøres av nemndledere og nemndmedlemmer, og ikke de samme hver gang. Men alle nemndene gjøres kjent med tidligere vedtak i samme portefølje, slik at de kan se på om vurderinger og utfall fra andre saker bør få betydning også for deres sak. Regelendringene fra desember 2014 la ikke til rette for en oppmyking for barn med under 4,5 års oppholdstid. Tvert imot, UNEs praksis om 4,5 år hvorav minst ett år på skole, ble bekreftet politisk, sier hun.

UNE melder videre at de ikke vil  behandle saken til familien Rahimi på nytt, siden det er «politisk bestemt at disse sakene nå skal behandles bare én gang til».