NÅ: - Jeg har bevist at jeg orker ganske mye

Grande lanserer trepunktsliste for at Venstre skal vokse på målingene, og sier hun gjerne tar en diskusjon om hennes posisjon som leder.

PRESSET: Trine Skei Grande sier hun gjerne ta en debatt om hennes posisjon som leder - men hun går ikke av.


Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
PRESSET: Trine Skei Grande sier hun gjerne ta en debatt om hennes posisjon som leder - men hun går ikke av. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Venstre er i krise før partiet samles til landsmøte til helga, med målinger ned mot 1,8 prosent oppslutning.

Både partileder Trine Skei Grande og partiet hennes har måttet tåle enorm kritikk for å sitte i en regjering som innskrenker kvinners rett til abort. Venstre er i utgangspunktet mot denne lovendringen.

Det er ventet store protester under årets 8. mars-markeringer - samme dag som Venstres landsmøte går av stabelen i Hell i Trøndelag.

- Vi trenger et liberalt parti mer enn noen gang, åpner Skei Grande, og ramser opp en rekke kvinnelige politikere, fra Lan Marie Berg til Aina Stenersen, som utsettes for trusler etter offentlige ytringer.

Hun avviser at det var uklokt å legge landsmøtet til 8. mars.

- Venstre har vært det fremste likestillingspartiet i dette huset siden 1884, en hoveddrivkraft på alle viktige saker for likestillingen. Det er veldig mange kamper som skal kjempes. Vi har stått på rett side, sier hun.

Nedtur på nedtur

Ingen partileder har noensinne fått dårligere skussmål av egne velgere enn det Trine Skei Grande får nå, viser Dagbladets ferske måling.

Partiets velgerflukt er kommet til syne gjennom målinger stabilt på 2-tallet, før Vårt Lands katastrofemåling på 1,8 prosent ble offentliggjort forrige uke. En NRK-undersøkelse viste også nylig at 43 tidligere listetopper mener partileder Trine Skei Grande er lite eller svært lite egnet som partileder.

Grande sier partiet nå skal ta grep for å bedre oppslutningen på målingene. Hun har en trepunktsliste å vise til.

- Reise mer rundt i distriktene og vise fram Venstre-politikken der folk bor, bli flinkere til å promotere oss selv og vår egen politikk, og bygge profiler på sakene som er viktigst for oss i Venstre, sier partilederen, som understreker at Venstre-politikere må jobbe bedre på lag.

- Jeg er leder

Til Dagbladet forklarte Skei Grande den fallende oppslutningen blant annet med at Venstre har «kravstore velgere». Dagbladets kilder i Venstre peker på tre hovedkandidater til å erstatte henne: Guri Melby, Abid Raja og Sveinung Rotevatn.

På spørsmål om hun er den rette lederen for Venstre, svarer Grande følgende:

- Jeg er lederen av dette partiet, sier hun legger til:

- Jeg tror vi skal klare å rydde opp i dette, sånn at jeg kan være leder i partiet litt lengre.

Skei Grande understreker likevel at hun håper partiet kan ha en kontinuerlig lederdebatt.

- Selvfølgelig skal vi ha en lederdebatt. Jeg gjør en dårlig jobb om det ikke er noen som kan ta over etter meg. Jeg tar veldig gjerne den diskusjonen vi har i partiet om min posisjon. Og jeg er glad for at det står noen som er klare til å ta over etter meg.

Interne konflikter

Venstre-topp Abid Raja sa nylig at han ikke er enig med partilederen sin.

- Våre velgere er ikke spesielt krevende - Venstre-velgere er blide. De er opptatt av familie, skole og næring - akkurat som folk flest. Problemet er heller at vi i Venstre ikke har vært flinke nok til å kommunisere vår politikk og våre gjennomslag i regjeringen, sier Raja til Dagbladet og legger til:

- Jeg er glad i hver og en av velgerne mine i Akershus. Jeg tror ikke Venstre-velgere er så illojale som som noen skal ha det til.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer