Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NÅ: - Sylvi har kastet bensin på hatets bål, hun har latterliggjort Erna Solberg

Knallhardt oppgjør med Erna Solberg og Sylvi Listhaug på Stortinget.

DIREKTE: Møte i Stortinget. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stortinget diskuterer i dag Sylvi Listhaugs avgang som justisminister.

Listhaug gikk av som statsråd tirsdag morgen etter det hun beskrev som «en barnehage» og «en heksejakt» og tegnet i det hele tatt et offerbilde av seg selv. Hun kalte også KrF et parti «uten ryggrad» og Støre «uskikket» til å være statsminister. Listhaug sa også at «ytringsfriheten knebles».

KrF-leder Knut Arild Hareide sier dette er rett utgang i en så alvorlig sak. Hareide tar også klar avstand fra Sylvi Listhaugs virkelighetsoppfattelse.

- Statsråden har talt om godhetstyranni, som om det er mindre godhet vi trenger. Statsråden har krenket kirkeasylet, og statsråden har hatt mange utspill som har vært splittende. Det er dette som er bakgrunnen for denne saken, sier Hareide.

Og så kommer Hareide med et spark i retning Erna Solberg:

- Statsministeren har latt Frp drive med dobbeltkommunikasjon i regjering. Statsministeren har ansvar for at verken statsråden eller partier skal drive med dobbeltkommunikasjon. Nå skal vi sette en annen standard for kommunikasjon.

- Et sirkus

Hardest i tonen denne formiddagen er likevel SV-leder Audun Lysbakken.

Han mener Listhaugs tone da hun trakk seg tirsdag morgen viser at hun aldri egentlig har beklaget den omstridte Facebook-posten.

- Sylvi Listhaug har for all verden viste at unnskyldningen hun kom med til Stortinget var tom og verdiløs. I dag er det alle andre sin skyld, ifølge Listhaug. I dag handler dette om et selvmedlidende sirkus. Og la meg bare si det: Sylvi Listhaug er ingen martyr, hun har skapt denne situasjonen selv. Hun representerer ikke vanlige folk i landet, hun er en svært mektig og privilegert person, tordner Lysbakken.

Også Ap-leder Jonas Gahr Støre kritiserte Listhaug:

- ENDELIG MØTER DE MOTSTAND: Bjørnar Moxnes kommenterer Listhaugs avgang. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

- Vi har gjort det klart at en justisminister ikke kan nøre opp under konspirasjonsteorier og hat, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Han omtaler også tirsdagens utfall som en seier for ytringsfriheten.

- Det er en seier for ytringer over hele landet som har reist seg mot Sylvis retorikk, sier han.

- Svak ledelse av Erna

Så rettet Støre kritikken mot Erna Solberg:

- Vi har markert at ville overdrivelser og mistenkeliggjøring på sosiale medier skal ikke ødelegge den politiske debatten i Norge. Jeg mener statsminister altfor seint forsto hvor spekulativt og farlig Listhaugs innlegg var, og hun forsto ikke alvoret i saken. Det er svak ledelse, fortsetter han.

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) blir fungerende justis- og innvandringsminister etter Sylvi Listhaugs avgang.

- I dagens Facebook-innlegg viser Sylvi Listhaug fram for alle at hun slettes ikke har forstått alvoret i denne saken, sier Sp-topp Marit Arnstad.

Hun har vært blant dem som tydeligst har kritisert Sylvi Listhaug den siste uka.

- I dag framstår Erna Solberg som en svak statsminister, som nærmet bare kommenterer utviklingen i sin egen regjering, sier Arnstad videre.

- Bensin på hatets bål

Mannen bak mistillitsforslaget som satt det hele i gang, Rødt-leder Bjørnar Moxnes, sa det var riktig at Listhaug å trekke seg.

- Listhaug er en representant for dem i dette landet som i årevis har fått herse med folk uten at det får konsekvenser, sier Moxnes.

- Dagen etter hun beklaget seg, arrangerte Listhaug en blomsterseremoni hvor hun takket for støtten til et budskap hun liksom beklaget dagen før. Det var en latterliggjøring av Erna Solberg. Hun heller bensin på hatets bål, legger han til.

Solbergs svar

Erna Solberg tok først talerstolen for å oppfordre til en «debatt uten karakteristikker». Statsministeren ba om ordet én gang til for å refse debattnivået hun nettopp hadde vært vitne til.

- Jeg oppfordrer flere i denne salen for å gå tilbake i referatet og se om nettopp de bidro til en anstendig debatt, sa Solberg.

- VI TRENGER VOKSNE FOLK I POLITIKKEN: Sylvi Listhaug har gått som justisminister, og her er folkets avskjed. Video: Nicolai Delebekk Vis mer
GÅR AV: Sylvi Listhaug (Frp) går av som justisminister. Video: NTB Scanpix. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!