Snus-forskning:

Nå advarer forskerne. Snus er langt farligere enn vi trodde

Kan føre til fatale hjerte- og hjerneinfarkt.

NY STUDIE: En stor studie viser at snusing kan øke risikoen for hjerte-karsykdom minst like mye som røyking. Foto: Fredrik Sandberg / TT / NTB Scanpix
NY STUDIE: En stor studie viser at snusing kan øke risikoen for hjerte-karsykdom minst like mye som røyking. Foto: Fredrik Sandberg / TT / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): En studie viser at snusing kan øke risikoen for hjerte-karsykdom minst like mye som røyking.

Undersøkelsen, som er gjennomført av Eli-Anne Skaug, Bjarne Nes, Stian Thoresen Aspenes og Øyvind Ellingsen, er å finne i den siste utgaven av i tidsskriftet PLOS ONE.

Skaug, som er forsker ved Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk, sier til Gemini.no at de ble overrasket over funnene, og at snus ikke på noen måte må anses som et trygt alternativ til røyk.

- Å anbefale snus som et trygt alternativ til tobakksrøyking kan ikke lenger anses som velbegrunnet. Det er å lure ungdom til å bli avhengig av et stoff som på lang sikt kan gi alvorlige helseproblemer, sier Skaug.

Verre enn hos røykere

Det er funksjonen i de såkalte endotel-cellene, som dekker innsida av blodårene, som er blitt undersøkt hos deltakerne i studien.

- Disse cellene er viktige fordi de er involvert i reparasjon av sår, blodlevring, regulering av blodtrykk og forsvar mot betennelse og bakterier. Hvis vi får skader på endotelet, øker det risikoen for åreforkalkning og blodpropp, forklarer Skaug til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer