Gard (19) er coronasmittet:

Nå advarer han andre unge

Det startet som en sterk forkjølelse. Nå har Gard Hagen (19) blitt sykere enn han forventet.

IKKE FORBEREDT: Gard Hagen (19) fra Lørenskog var ikke forberedt på sterke symptomer da han ble coronasmittet. Foto: privat
IKKE FORBEREDT: Gard Hagen (19) fra Lørenskog var ikke forberedt på sterke symptomer da han ble coronasmittet. Foto: privat Vis mer
Publisert

Coronasmitten blant unge øker stadig, og i uke 46 hadde aldersgruppen 13-19 år det høyeste antallet tilfeller i forhold til befolkningstall.

Ifølge Folkehelseinstituttet får imidlertid unge personer ofte mildere sykdomsforløp enn eldre personer. Unge uten kjente risikofaktorer kan likevel også få et alvorlig forløp av sykdommen.

Var ikke forberedt

Gard Hagen (19) fra Lørenskog er én av de unge smittede i uke 46. Da han våknet med sterk forkjølelse lørdag morgen, bestemte han seg for å ta en covid-19-test den påfølgende mandagen.

Da han testet positiv, var han imidlertid ikke forberedt på at han skulle bli så syk som han har blitt.

- Jeg har en kompis som fikk corona og han merka ingenting, så jeg trodde heller ikke at jeg skulle merke så mye til det, sier han til Dagbladet.

- Jeg sliter med senesmerter i hele kroppen, har tørr hoste, er tungpusta og så merker jeg at jeg har ett press rundt brystet, sier Hagen.

Muskelverk, feber og hoste er vanlige symptomer på coronavirus.

VELDIG TRIST: Camilla Stoltenberg kommenterte dødsfallet ved Haukeland sykehus der et barn var innlagt med coronaviruset. Video Dagbladet TV Vis mer

Vanlig oppfatning

Han tror det er en vanlig oppfatning blant unge at de ikke blir like syke av coronavirus som eldre.

- Mange unge sier at de ikke er redde for corona. Men det er faktisk noen som merker det. Jeg har virkelig merka det, sier han.

Nå må Hagen sitte i isolasjon til tirsdag. Han vet ikke hvorfor viruset rammet han så hardt, men mistenker at det kan ha en sammenheng med at han fikk påvist kyssesyken i vinter.

- Nå sitter jeg bare på soverommet mitt, spiller og ser film, sier han.

Henvendte seg til unge

På pressekonferansen 13. november henvendte statsminister Erna Solberg (H) seg direkte til tenåringer, og oppfordret dem til å ta ansvar og være ekstra nøye med smitteverntiltak som eksempelvis håndvask.

- Dette gjør vi i solidaritet med dem som er eldre og andre sårbare grupper, sa Solberg.

Hun understrekte likevel at det er viktig å ikke henge ut enkeltgrupper i samfunnet.

- Vi har hørt at butikkansatte, svensker og polakker har blitt hetset. Det er ikke greit. Vi skal ta vare på hverandre, sa hun.

Gard Hagen er bror av journalist Angelica Hagen som jobber i Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer