ADVARER: Den tidligere CIA- og NSA-ansatte datateknikeren Edward Snowden advarer nå mot at den Nasjonale sikkerhetsetaten (NSA) også lagrer nakenbildene til folk flest.  Foto: AFP PHOTO / WIKILEAKS / NTB SCANPIX
ADVARER: Den tidligere CIA- og NSA-ansatte datateknikeren Edward Snowden advarer nå mot at den Nasjonale sikkerhetsetaten (NSA) også lagrer nakenbildene til folk flest. Foto: AFP PHOTO / WIKILEAKS / NTB SCANPIXVis mer

Nå advarer han mot at NSA overvåker og lagrer nakenbilder

Nye avsløringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tidligere CIA- og NSA-ansatte datateknikeren Edward Snowden advarer nå mot at den Nasjonale sikkerhetsetaten (NSA) også lagrer nakenbildene til folk flest.

Dette fortalte han da han ble konfrontert med spørsmålet i et intervju med John Oliver for TV-programmet «Last Week Tonight» (ekstern lenke). Et program som ser på aktuelle hendelser og politisk tematikk med et skråblikk.

Samler informasjon Han fortalte videre at nakenhet ikke ble sett på som «store greier i NSA, fordi man så nakenbilder hele tiden».

- Vel, de gode nyhetene er at det ikke er et spesifikt program for disse. De dårlige nyhetene er at de fortsatt samler informasjon om absolutt alle sammen. Nakenbilder inkludert, sier Snowden.

Da «Last Week Tonight» konfronterte NSA med anklagene fra Snowden, gjorde de det klart at dette ikke er noe de vil kommentere.

De har også tidligere blitt spurt om hvorvidt de lagrer nakenbilder uten å kommentere det, men har da i stedet vist til at de «er en profesjonell organisasjon med profesjonelle medarbeidere som også inkluderer modige og dedikerte menn og kvinner fra hæren».

- Blir sårbare Snowden fortalte også at han savnet USA og familien sin, men at han ikke angrer på det han gjorde.

- Ingen i verdenshistorien har hatt større evne til å overvåke folk enn NSA. De argumenterer med at de ikke bruker det mot amerikanske borgere med onde hensikter. Det stemmer i de aller fleste tilfeller, men problemet er at de bruker disse evnene slik at vi blir sårbare mot dem. Det blir litt som å si at «selv om jeg har en pistol rettet mot hodet ditt betyr ikke det at jeg akter å skyte - stol på meg», sier han.

Han sier også at overvåkningssystemer har sin nytte, men at han vil ha en større åpenhet rundt dem.

- Jeg jobbet blant annet med overvåkingssystemer mot kinesiske hackere, og så hvor nyttig det var. Men det man ikke vil ha er et byrå som spionerer innenfor landets egne grenser. Spioner er kjekt å ha når de er på vår side, men vi må heller ikke glemme at de er utrolig mektige, sier han.