Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå advarer myndighetene mot for mye laks

Nytt offisielt helseråd fra i morgen.

MAKS TO I UKA: Myndighetene tar inn Vitenskapskomiteens sju råd om maks to måltider laks i uka, etter at de torsdag og fredag denne uka gikk gjennom rapporten igjen. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix.
MAKS TO I UKA: Myndighetene tar inn Vitenskapskomiteens sju råd om maks to måltider laks i uka, etter at de torsdag og fredag denne uka gikk gjennom rapporten igjen. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag skrev Dagbladet at Vitenskapskomiteen for mattrygghet i 2006 anbefalte en øvre grense på to måltider fet fisk i uka på grunn av innholdet av miljøgifter - men rådet ble lagt i en skuff. I sju år har helsemyndigheter og politikere kommunisert ett budskap: Spis minst to måltider fisk i uka. Tirsdag sa helseminister Jonas Gahr Støre at fiskerådene er gode nok. Etter Dagbladets oppslag snudde han, og sa at kostrådene skal gjennomgås. Fredag satte Helsedirektoratet seg ned og jobbet med de nye formuleringene.

Maks to laks Nå på mandag blir kostholdsrådene endret og formidlet på Helsenorge.no og til helsepersonell, opplyser fungerende helsedirektør Knut-Inge Klepp.

Det nye, offisielle rådet lyder slik:

«Unge kvinner og gravide anbefales å spise to til tre fiskemåltider i uka, hvorav halvparten bør være fet fisk. Vi presiserer at en skal holde seg innenfor to måltider fet fisk, som for eksempel laks.»

- Viktig presisering - Vi har gjennomgått Vitenskapskomiteens rapport på nytt og sett på hvilke tilrådinger som lå der og hvordan dette ble diskutert i rapporten fra Nasjonalt råd for ernæring i 2011. Der drøftet de all forskning knytt til toksikologi og helseeffekt grundig, og vi har basert våre vurderinger på deres rapport. De ga ikke denne presiseringen. Nå ser vi at det er behov for presiseringer overfor gravide og unge kvinner. Vi ser at våre råd kan skape usikkerhet, og vi ønsker å være så tydelige som mulig, sier Klepp til Dagbladet.

- Hvorfor har det tatt sju år å finne ut dette?

- Slik fiskeforbruket var da, var ikke dette et problem. Vi tror fortsatt ikke det er et stort problem. Ifølge Norkostundersøkelsen fra 2010-2011 spiser mer enn halvparten av unge kvinner ikke laks, i snitt spiser de 260 gram fisk i uka. Likevel er det en viktig presisering, nå som for eksempel sushi er blitt en moterett. Flere kan da komme opp i et stort inntak over lengre tid, noe som kan føre til økt helserisiko. Men det er fortsatt rom for at de aller fleste kan spise mer enn de faktisk gjør, sier Klepp.

Ber laksenæringa følge rådet - Oppdrettsbransjen har vært ivrige med å fortelle at oppdrettslaksen er trygg og at myndighetene folk å spise mer fisk. Vil du oppfordre dem til å presisere sine råd i tråd med offisielle anbefalinger?

- Ja, i den grad de gir kostholdsråd, bør de det. Det er Mattilsynet og Helsedirektoratet som gir kostholdsråd i Norge, sier Klepp.

Han mener samtidig det er viktig at samfunnet gjør det som er mulig for å redusere nivået av miljøgifter i fisken.

Leder for Vitenskapskomiteen for mattrygghets arbeid i 2006, forskningsdirektør Janneche Utne Skåre, sa til Dagbladet tirsdag at næringa bør rense fiskeoljen som brukes i laksefôret for å få nivået av miljøgifter så lavt som mulig. Det avslo landets største fôrprodusent Ewos.

Over 14 000 Dagbladet-lesere har stemt over om myndighetene burde ha opplyst bedre om maksgrensen for laks. 83 prosent har svart ja.

ENDRER RÅDENE FRA MANDAG: Assisterende helsedirektør Knut-Inge Klepp. Foto: Helsedirektoratet.
ENDRER RÅDENE FRA MANDAG: Assisterende helsedirektør Knut-Inge Klepp. Foto: Helsedirektoratet. Vis mer
503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 575474872


Varnish cache server

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media