Nå advarer myndighetene mot for mye laks

Nytt offisielt helseråd fra i morgen.

MAKS TO I UKA: Myndighetene tar inn Vitenskapskomiteens sju råd om maks to måltider laks i uka, etter at de torsdag og fredag denne uka gikk gjennom rapporten igjen. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix.
MAKS TO I UKA: Myndighetene tar inn Vitenskapskomiteens sju råd om maks to måltider laks i uka, etter at de torsdag og fredag denne uka gikk gjennom rapporten igjen. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag skrev Dagbladet at Vitenskapskomiteen for mattrygghet i 2006 anbefalte en øvre grense på to måltider fet fisk i uka på grunn av innholdet av miljøgifter - men rådet ble lagt i en skuff. I sju år har helsemyndigheter og politikere kommunisert ett budskap: Spis minst to måltider fisk i uka. Tirsdag sa helseminister Jonas Gahr Støre at fiskerådene er gode nok. Etter Dagbladets oppslag snudde han, og sa at kostrådene skal gjennomgås. Fredag satte Helsedirektoratet seg ned og jobbet med de nye formuleringene.

Maks to laks Nå på mandag blir kostholdsrådene endret og formidlet på Helsenorge.no og til helsepersonell, opplyser fungerende helsedirektør Knut-Inge Klepp.

Det nye, offisielle rådet lyder slik:

«Unge kvinner og gravide anbefales å spise to til tre fiskemåltider i uka, hvorav halvparten bør være fet fisk. Vi presiserer at en skal holde seg innenfor to måltider fet fisk, som for eksempel laks.»

- Viktig presisering - Vi har gjennomgått Vitenskapskomiteens rapport på nytt og sett på hvilke tilrådinger som lå der og hvordan dette ble diskutert i rapporten fra Nasjonalt råd for ernæring i 2011. Der drøftet de all forskning knytt til toksikologi og helseeffekt grundig, og vi har basert våre vurderinger på deres rapport. De ga ikke denne presiseringen. Nå ser vi at det er behov for presiseringer overfor gravide og unge kvinner. Vi ser at våre råd kan skape usikkerhet, og vi ønsker å være så tydelige som mulig, sier Klepp til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer